Aktivizam, Nekategorizirano

Otvoren natječaj za stručnu i financijsku potporu ženama u poduzetništvu

95acf0cb8c167473efdd38afc54adeddIKEA i Mastercard u suradnji sa SOLIDARNOM – Zakladom za ljudska prava i solidarnost i Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj (HR PSOR) pokrenuli su Program podrške ekonomskom osnaživanju žena – ODVAŽNA. ODVAŽNA promiče društveno odgovorno poduzetništvo čije su nositeljice žene. Natječaj je otvoren do ponoći 31. siječnja 2019. godine.

U sklopu pilot projekta, poduzetnicama koje su u start-up fazi razvile liniju proizvoda ili usluga, omogućit će se financijska podrška, pristup stručnim informacijama te prilike za poslovno umrežavanje kako bi dodatno uspješno zakoračile u fazu rasta i razvoja poslovanja.

Na natječaj se mogu prijaviti obrti, OPG-ovi, mikro i mala poduzeća (j.d.o.o. ili d.o.o.), zadruge te poduzetnički projekti u sklopu neprofitnih organizacija (udruga, privatnih neprofitnih ustanova i zaklada) koji su u pretežnom ženskom vlasništvu i/ili zapošljavaju najmanje 50% žena.

Ciljevi Programa ODVAŽNA:

1. Ciljano podržati ženske poduzetničke pothvate u prelasku iz start-up faze u fazu rasta i razvoja poslovanja, u skladu s načelima društveno odgovornog poslovanja.

2. Podržati razvoj liderskih, poslovnih i timskih kompetencija unutar ženskih poduzeća, na razini voditeljica, radnica i timova.

3. Doprinijeti poslovnoj uspješnosti i održivosti malih ženskih poduzeća, a time i kvaliteti i trajnosti radnih mjesta za žene.

Početni fond za financijske potpore za Program ODVAŽNA iznosi 250 000 kn, iz čega će se financirati provedba 3 – 5 projekata/inicijativa ženskih poduzetničkih pothvata, u pojedinačnom iznosu do 75 000 kn.

Uz namjensku financijsku potporu, podržane poduzetnice dobit će obuhvatnu i kontinuiranu mentorsku podršku u svrhu ubrzanog poslovnog umrežavanja i olakšanog pristupa specijalističkim informacijama, edukacijama i konzultantskim uslugama, a u suradnji s nizom poslovnih organizacija i programa, poput Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, ACT Grupe i dr. Tijekom veljače, održat će se edukativno-savjetodavna radionica sa svim finalistkinjama, a konačni rezultati natječaja za potpore Programa ODVAŽNA bit će objavljeni početkom ožujka.

Pokretanjem i postupnim višegodišnjim razvojem Programa za ekonomsko osnaživanje žena ODVAŽNA, tvrtke IKEA i Mastercard žele doprinijeti ostvarenju pune rodne ravnopravnosti – petom cilju globalnog Programa održivog razvoja do 2030., što ove tvrtke prepoznaju kao svoju društvenu odgovornost i globalno i lokalno.

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) specijalizirana je poslovna organizacija koja okuplja kompanije predane doprinosu ciljevima održivog razvoja, dok je za Zakladu SOLIDARNA, glavnog provoditelja pilot projekta podrške ODVAŽNA, zaštita ženskih ljudskih prava te promocija rodne ravnopravnosti i prava na rodno izražavanje jedan od programskih prioriteta.

Program ODVAŽNA usmjeren je na podršku i promociju društveno odgovornog poduzetništva čije su nositeljice žene i kojim se stvaraju kvalitetna radna mjesta, naročito za pripadnice marginaliziranih društvenih skupina, njeguju se kvalitetni i dugoročni radni i poslovni odnosi i procesi temeljeni na poštenju, poštovanju, povjerenju i uvažavanju različitosti.

Programom ODVAŽNA želimo doprinijeti dubljem prepoznavanju i kvalitetnijem društvenom odgovoru na specifične potrebe i prepreke s kojima se susreću poduzetnice u obiteljskoj, tržišnoj i društvenoj sferi, uslijed i dalje dominantnih patrijarhalnih društvenih i ekonomskih obrazaca koji žensko iskustvo, potrebe i ambicije tretiraju kao drugotne u odnosu na tradicionalno muške pozicije moći.

Detaljne upute za prijavu na natječaj i prijavne obrasce možete pronaći ovdje. Za sve dodatne informacije o natječaju te prilikama za partnersku suradnju na provedbi Programa ODVAŽNA, možete kontaktirati zakladu SOLIDARNA na email: odvazna@solidarna.hr.
Javni natječaj za razvoj poslovanja otvoren je do ponoći 31. siječnja 2019.