EHO, Nekategorizirano

Otvoreno pismo zastupnicima: Zahtijevajte izmjene Odluke o prikupljanju i naplati otpada!

akcija_crOtvoreno pismo Zelene akcija zastupnicima/cama Gradske skupštine Grada Zagreba prenosimo u cijelosti:

– Poštovana zastupnice, poštovani zastupniče,

Pozivamo Vas da na današnjoj sjednici glasate protiv Odluke o načinu prikupljanja i naplate otpada u Zagrebu te zatražite njene izmjene. Predložena Odluke ne donosi dovoljno mjera za smanjenje količina smeća i povećanje stope recikliranja, niti pravedniju  naplatu mjesečnih računa.

Konkretno, predloženom Odlukom propisuje se odvajanje samo dijela reciklabilnih frakcija na kućnom pragu dok će se ostatak nositi u spremnike na javnim površinama koji su se već pokazali neučinkovitima zbog udaljenosti i nedostatka kontrole. I u predloženom sustavu odvajanja na kućnom pragu nedostaje kvalitetan nadzor i kontrola odvajanja čime se ostavlja velik prostor za zloporabu sustava, posebice u višestambenim zgradama. Neće se znati tko je i što ubacio u koji spremnik pa je izgledno da će i dalje nastajati velike količine smeća. Za nepropisno odvajanje propisane su visoke kazne, a kako neće biti moguće saznati prekršitelje, kazna će ići svima, pa tako i onim stanarima koji marljivo odvajaju otpad.

Zbog nedostatka kontrole i mjerenja količina, neće se znati niti tko je koliko otpada uistinu proizveo pa se neće vršiti niti pravedna naplata po količini miješanog otpada. Građani/ke će kroz izjavu odabrati volumen miješanog otpada kojeg žele plaćati, međutim, neće se znati jesu li uistinu proizveli baš te količine miješanog otpada. Oni koji proizvode više smeća tako imaju opciju da plaćaju jednako kao i oni koji marljivo odvajaju i imaju malo smeća, ali svejedno moraju plaćati nametnuti minimalni volumen u zajedničkom spremniku.

Jedini uspješan i pravedan sustav je onaj u kojem građani/ke na kućnom pragu imaju infrastrukturu za odvajanje glavnih vrsta otpada (plastika, papir, biootpad, metal, staklo), a sustav je zaključan i kontroliran putem čipova ili vaga tako da se zna tko je, što i koliko čega bacio. Na taj način moguće je formirati i pravednu naplatu po stvarno proizvedenim količinama miješanog otpada.

S obzirom da gradska vlast nije prihvatila brojne konstruktivne prijedloge koje smo uputili za vrijeme javne rasprave, pozivamo vas da zahtijevate izmjene ove Odluke kako bi se građanima/kama Zagreba omogućilo da napokon imaju dostupan i pravedan sustav odvajanja i naplate.