Hrvatska, Nekategorizirano

Isto stanje, drugo pakovanje!

akcija_crTim su povodom aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije i udruge UZOR održali prosvjedni performans ispred zgrade Gradske skupštine Grada Zagreba.

– Zagrepčanke i Zagrepčani ne mogu lako i jednostavno odvojiti otpad na svom kućnom pragu što rezultira velikim količina smeća koje se bacaju na odlagalište, a za takvu zaostalu uslugu plaćaju nepravedne i nezakonite mjesečne račune. Pritisnuta nacionalnim zakonodavstvom, gradska vlast u posljednji čas pokušava progurati ovu Odluku koja bi trebala donijeti promjene. Međutim, ona sadrži brojne manjkavosti pa će te promjene u praksi biti vrlo minorne. Zbog toga smo istaknuli transparent „Isto stanje, drugo pakovanje“ – poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Predloženom Odlukom propisuje se odvajanje samo dijela frakcija na kućnom pragu, dok će se ostatak nositi u spremnike na javnim površinama koji su se već pokazali neučinkovitima zbog udaljenosti i nedostatka kontrole. I u predloženom sustavu odvajanja na kućnom pragu nedostaje kvalitetan nadzor čime se ostavlja velik prostor za zloporabu sustava, posebice u višestambenim zgradama. Konkretno, neće se znati tko je i što ubacio u koji spremnik pa je izgledno da će i dalje nastajati velike količine smeća. Za nepropisno odvajanje propisane su visoke kazne, a kako neće biti moguće saznati prekršitelje, kazna će ići svima, pa tako i stanarima koji marljivo odvajaju.

– Ovakvim sustavom djelomičnog odvajanja na kućnom pragu bez kontrole ne mogu se postići Zakonom propisani ciljevi odvojenog prikupljanja otpada. Također, odredbe o nadzoru provedbe Odluke, sadržaju spremnika i ugovornim kaznama su neprovedive – poručila je Branka Genzić-Horvat iz udruge UZOR.

Zbog nedostatka kontrole i mjerenja količina, neće se znati niti tko je koliko otpada uistinu proizveo pa se neće vršiti niti pravedna naplata po količini miješanog otpada. Građani_ke će kroz izjavu odabrati volumen miješanog otpada kojeg žele plaćati, međutim, neće se znati jesu li uistinu proizveli baš te količine miješanog otpada. Oni koji proizvode više smeća tako imaju opciju da plaćaju jednako kao i oni koji marljivo odvajaju i imaju malo smeća. S druge strane, oni koji puno odvajaju nemaju opciju plaćati manje jer se Odlukom nameće minimalni volumen u zajedničkom spremniku te će oni plaćati više smeća nego što zaista proizvedu – ističu u Zelenoj akciji.