Aktualno, Nekategorizirano

Zagreb – od prijestolnice smeća do zelene metropole

otpad– S obzirom na brojne probleme s otpadom koji godinama štete građanima_kama i okolišu te potrebu hitnog rješavanja istih, na tribinu smo pozvali kandidate_kinje za gradonačelnika_cu Zagreba kako bi se javnost prije lokalnih izbora upoznala s pojedinim segmentima politike gospodarenja otpadom i rješenjima za koja se zalaže budući_a gradonačelnik_ca.

Zbog neadekvatnog sustava odvajanja i recikliranja te odlaganja velikih količina otpada na odlagalište Jakuševec, Zagreb je najgora metropola EU u gospodarenju otpadom. Status europske prijestolnice smeća najviše pogađa građane i građanke koji se svakodnevno suočavaju s brojnim problemima – od smeća na ulicama, smrada s odlagališta, zagađenja voda u blizini ilegalnih odlagališta, požara u postrojenjima koja obrađuju otpad itd. te uz sve to još plaćaju i nepravedne i nametnute mjesečne račune koje sudovi proglašavaju nezakonitima. Istovremeno, Zagreb nema niti važeći Plan gospodarenja otpadom koji bi usmjerio sustav za naredni period te se sve mjere donose neplanski i ne donose potrebne rezultate.

Kako riješiti problem Jakuševca? Kako uspostaviti kvalitetan sustav odvajanja otpada? Kako uvesti pravednu naplatu odvoza otpada? Koja su rješenja bolja od spalionice otpada? Kako stati na kraj požarima u CIOS-u i ilegalnim odlagalištima poput Ježdovca? – Samo su neka od pitanja na koja će prisutni kandidati_kinje za gradonačelnika_cu na tribini dati svoje prijedloge rješenja.

Tribinu će moderirati Mladen Iličković, urednik emisije Eko zona te će biti medijski popraćena. Kandidati_kinje će nakon međusobne rasprave odgovarati i na pitanja prisutnih građana. Za građane_ke koji ne mogu prisustvovati organizirat ćemo i online prikupljanje pitanja putem društvenih mreža – ističu u Zelenoj akciji.