Aktivizam, Nekategorizirano

Peticija za sprječavanje daljnjeg zagađenja kanjona Zrmanje

Potpisivanjem ove peticije građani mogu iskazati svoju zabrinutost i nezadovoljstvo dosad provedenim mjerama sanacije na području bivše tvornice glinice u Obrovcu te od nadležnih institucija zatražiti hitno pronalaženje rješenja koja će spriječiti daljnja zagađenja u budućnosti i trajno zaštititi i očuvati značajni krajobraz kanjona Zrmanje, prenosi ekovjesnik.hr.

Nakon što je prošlog tjedna u rijeku Zrmanju i Novigradsko more ponovno dospio mazut, za koji se pretpostavlja da potječe iz nekadašnje tvornice glinice u Obrovcu, u nedjelju 29. prosinca pokrenuta je peticija kojom se od Ministarstva zaštite okoliša i energetike traži hitno pronalaženje trajnih rješenja za sprječavanje daljnjeg zagađenja kanjona Zrmanje.

Kako se navodi u peticiji koju je pokrenula Dubravka Vitali Čepo, pojava mazuta u rijeci Zrmanji posljedica je nestručne sanacije na prostoru bivše tvornice glinice tijekom koje su velike količine mazuta ispuštene u tlo, odakle posljednjih dvadesetak godina učestalo izviru za vrijeme obilnih oborina. Nestručno su sanirani i bazeni s lužinom koji u slučaju popuštanja prijete uništenju kanjona rijeke Zrmanje te se peticijom naglašava potreba hitnog rješavanja ovog problema.

Peticija je upućena Ministarstvu zaštite okoliša i energetike te ministru Tomislavu Ćoriću od kojeg se traži ozbiljno pristupanje problemu učestale pojave mazuta u rijeci Zrmanji i sprječavanje daljnjeg zagađenja kanjona i Novigradskog mora. Konkretno, peticijom se traži utvrđivanje točnog mjesta izviranja mazuta, hitno pronalaženje rješenja i poduzimanje svih potrebnih koraka kako bi se postojeći problem trajno riješio u što kraćem vremenskom roku. Također, traži se utvrđivanje propusta u sanaciji bazena s lužinom i sprječavanje izglednog prodiranja lužine u Zrmanju provođenjem dodatnih mjera zaštite.

Peticijom se, također, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike podsjeća da je kanjon Zrmanje od Obrovca do ušća u Novigradsko more zaštićen kao značajni krajobraz u dužini od oko 10 km i širinom do ruba kanjonskih strana, dok gornji tok rijeke pripada Parku prirode Velebit. Također, cijeli tok rijeke zaštićen je kao područje ekološke mreže Natura 2000 HR2000641 Zrmanja, a sam estuarij je dio područja HR4000030 Novigradsko i Karinsko more. Čini se da za nadležno ministarstvo problem ne postoji jer se o njemu nije javno oglasilo niti objavilo priopćenje na svojim službenim mrežnim stranicama. Peticiju je tijekom prvog dana potpisalo preko 1.600 građana, a dostupna je na ovoj poveznici.