Aktivizam, Nekategorizirano, Rad udruga

Počela kampanja prikupljanja novca za projekt “Nisi sama – ideš s nama”

Na fotografiji Zoran Krivačić, Ivana Kalogjera, Sanja Sarnavka,Barbara Toma. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
Na fotografiji Zoran Krivačić, Ivana Kalogjera, Sanja Sarnavka,Barbara Toma.
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Svaka četvrta žena koja zbog liječenja karcinoma prima kemoterapiju u zagrebačkim bolnicama nema riješen prijevoz na terapiju i s nje, pa udruga Nismo same i Zaklada Solidarna, nakon što su pokrenule projekt besplatnog taksi prijevoza žena na kemoterapiju, najavljuju edukativno-donatorsku kampanju koja će trajati do 20. travnja, sa ciljem prikupljanja novca za prijevoz što većeg broja žena na kemoterapiju i s nje, uz pratnju obučenih volonterki.

Projekt “Nisi sama – ideš s nama”, koji se odvija u partnerstvu s Radio Taxijem Zagreb i Volonterskim centrom Zagreb prvi je korak u tome. Tijekom desetak dana uslugu je koristilo dvadesetak žena, a danas su do zagrebačkih bolnica i natrag do kuća prevezene dvije-tri žene, rečeno je u petak konferenciji za novinare.

Predsjednica udruge Nismo same Ivana Kalogjera kazala je kako je nakon dijagnoze raka dojke prije tri godine te 16 kemoterapija i 25 zračenja uvidjela da je jedan od glavnih problema žena kada idu na kemotarapiju upravo prijevoz, dok ju je na akciju potaknuo primjer Nizozemske, gdje žene u takvoj situaciji imaju pravo na taksi prijevoz na teret svoje police zdravstvenog osiguranja.

Kemoterapija, kao dio terapije i liječenja karcinoma, agresivni je tretman poslije kojega je oboljelima posebno teško, a naročiti problem je ako do bolnice i potom kući moraju ići javnim prijevozom, upozorila je Sanja Sarnavka u ime Zaklade Solidarna, koja je i sama preboljela karcinom dojke.

Imunitet osoba koje primaju kemoterapiju iznimno je nizak te je važno da budu sigurne da neće dobiti neku dodatnu bolest koja će ih unazaditi i spriječiti dalji tretman. Stoga je pozvala građane i tvrtke da se uključe i doniraju koliko mogu “jer je svaka kuna presudna i može pomoći još jednoj ženi”.

Cilj je prikupiti 100.000 kuna

Kao cilj smo si zadali prikupljanje 100.000 kuna jer bismo u tom slučaju mogli prevesti tisuću žena, kazala je Sarnavka dodavši kako će kroz kampanju lobirati da taksi prijevoz na kemoterapiju postane trajna usluga, koju neće morati financirati građani nego će to činiti država.

“Izračunali smo da bi sa 750.000 do milijun kuna mogli pokriti sve potrebe prijevoza za žene, jer ih puno u Zagreb dolazi vlakovima. Sljedećeg tjedna dolazi jedna gospođa vlakom ujutro iz Pitomače, a nakon toga i jedna iz Osijeka, koja će spavati u udruzi “Sve za Nju”, a mi ćemo joj osigurati prijevoz”, rekla je Kalogjera.

Smatra kako je postojeća usluga prijevoza sanitetskim vozilom zastarjela, neadekvatna i u velikoj mjeri nehumana jer se nerijetko događa da i do zatvaranja dnevne bolnice u 17 sati sanitetsko vozilo još nije došlo po pacijenta.

Taksist Zoran Krivačić rekao je kako se u akciju uključilo 150 njegovih kolega. “Mi smo karika koja pomaže tim ženama da što bezbolnije i brže dođu od svoje kuće do bolnice, a pogotovo iz bolnice natrag. Tu smo kao potpora, pričamo o svemu, a najmanje pričamo o bolesti”, kazao je.

U 2014. godini bitku s rakom u Hrvatskoj izgubilo je 6028 žena. Prema izvješću Europske komisije iz 2017., stopa smrtnosti od karcinoma pluća, dojke i debelog crijeva među najvišima je u EU.(Hina)