Aktivizam, Nekategorizirano

Počinje ZeGeVege!

Foto: Prijatelji životinja
Foto: Prijatelji životinja

7. rujna 2018. (8 – 21 sat) i 8. rujna 2018. (8 – 19 sati) glavni zagrebački trg zazelenit će već 11. godinu zaredom brojni izlagači, predavači i gosti najvećeg veganskog festivala u ovome dijelu Europe – ZeGeVege festivala. Nakon više od desetljeća postojanja, ZeGeVege festival prepoznat je kao nezaobilazan dio turističke, gospodarske, gastronomske i kulturne ponude Hrvatske. U subotu 8. rujna u 8 sati zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorit će ZeGeVege koji će posjetiti i drugi uzvanici.

Kebabi, burgeri, gulaši, falafel u wrapu, pašticade, tjestenine, indijske samose, soparnik, sirove torte, sladoledi, čokolade, štrudle, svježi smoothiji i zeleno craft pivo s ekstraktom konoplje samo su neki od proizvoda koji će mamiti brojne posjetitelje hrvatske Veganmanije. Zanimljiva predavanja i radionice kuhanja izmjenjivat će se svaki puni sat, a za dodatnu ugodnu, pozitivnu i veselu atmosferu, po čemu je ZeGeVege poznat, pobrinut će se plesne skupine.

Osim popularnih cupcakes koje će pripremati Igor Barberić, na radionicama kuhanja posjetitelji će moći saznati kako pripremiti, a potom i degustirati, primamljiva slana i slatka veganska jela: slatki i slani pohani kruh, omlet, čupavce, princes-krafne, mađarice, kocke od kakaa, tortu Schwarzwald, burek sa sirom, sir od suncokretovih sjemenki, pržene kuglice od slanutka (falafel), popečke od povrća, namaz od graha itd.

Na ZeGeVege festivalu prvi put sudjelovat će Mreža za zaštitu životinja, projekt udruge Prijatelji životinja, koji ima za cilj umrežavanje udruga, pojedinaca i institucija koji se zalažu i rade na sprječavanju napuštanja životinja i na zaštiti životinja općenito. 43 udruge koje su članice Mreže predstavit će svoj rad na promociji kontrole razmnožavanja životinja kastracijom kroz kampanju „Ili žmiriš ili si za kastraciju”, kao i na poticanju lokalnih zajednica da propišu obaveznu trajnu sterilizaciju, uz evidentirane izuzetke, i da provode kontrolu mikročipiranja svih pasa.

Foto: Prijatelji životinja
Foto: Prijatelji životinja

Vlatka Balaš iz udruge Prijatelji životinja navodi još jednu novost: „Oba dana na ZeGeVegeu odvijat će se intenzivan program aktivističkih inicijativa te će se, između ostaloga, održati statični javni performansi od kojih izdvajamo prvu regionalnu Kocku istine (Cube of truth) gdje se na ekranima prikazuju snimke iz klaonica, laboratorija i ostalih industrija čiji se rad temelji na izrabljivanju životinja, a pritom se drže natpisi s riječju ‘istina’. Posjetitelji će moći iskušati i virtualnu stvarnost i kroz posebne naočale doživjeti projekciju slike na 360 ° te doživjeti svijet unutar farma i klaonica.”

Nakon dvodnevnog slavlja održivog življenja i suosjećajnog načina života, u nedjelju 9. rujna, Prijatelji životinja, organizatori ZeGeVege festivala, priređuju od 17 sati i Spicy After Party u zagrebačkom klubu Močvara gdje će svi volonteri i sudionici moći podijeliti dojmove sa ZeGeVegea i iskoristiti još jednu priliku za divno druženje nakon dva dana bogatog sadržaja na glavnome gradskom trgu. Ulaz je besplatan, a osječka Udruga Pobjede, koja sudjeluje na ZeGeVegeu i kao izlagač i kroz uvijek dirljiva predavanja, počastit će sve slavonskim veganskim kotlićima.

ZeGeVege festival je edukativnog karaktera i organizira ga na neprofitnoj osnovi udruga Prijatelji životinja. Suosjećanje prema životinjama, želja za održanjem zdravlja, vitalnosti i dugim životom te briga za okoliš i planet poticaj su sve većem broju ljudi za prelazak na veganstvo, a događaji poput ZeGeVegea, koji je prošle godine posjetilo 50 000 ljudi, važna su prekretnica svima koji teže promjeni prehrane iz etičkih razloga, kao i rastućem broju onih koji su alergični na pojedine životinjske sastojke ili se jednostavno žele zdravije hraniti. Svi posjetitelji dobit će i dvojezičnu brošuru ZeGeVegea s receptima, veganskim trendovima te drugim korisnim informacijama i zanimljivostima.

Detaljan program s popisom svih izlagača, izvođača i predavača, kao raspored njihovih nastupa i predavanja, dostupan je na www.prijatelji-zivotinja.hr i www.zegevege.com.

ZeGeVege festival dobio je potporu: Predsjednice Republike Hrvatske – Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog sabora – Ureda predsjednika, Grada Zagreba – gradonačelnika Milana Bandića, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore – Sektora za turizam, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatske poljoprivredne agencija i Ministarstva zaštite okoliša i energetike.