Nekategorizirano, Svijet

Poljski predsjednik obećao razmotriti zakon o holokaustu

EPA/JUSTIN LANE
EPA/JUSTIN LANE

Poljski predsjednik Andrzej Duda obećao je u nedjelju razmotriti dijelove novog poljskog zakona o holokaustu čiji je tekst izazvao ljutnju Izraela.

Njegova procjena bit će predstavljena “nakon završetka rada parlamenta i pomne analize konačnog oblika tog zakonskog akta”, stoji u priopćenju ureda predsjednika.

Tim se zakonom predviđa do tri godine zatvora ili kazna za svaku osobu, poljskog građanina ili stranca, koji koristi termin “poljski logori smrti” za naziv logora za istrebljenje koje su nacisti otvorili u okupiranoj Poljskoj tijekom Drugog svjetskog rata.

Termin “poljski logori smrti”, smatra Varšava, pruža krivi dojam da je Poljska odgovorna za holokaust, dok izraelski čelnici misle da se tekstom želi zanijekati sudjelovanje Poljske u istrjebljenju Židova koje su nacisti provodili u Drugom svjetskom ratu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovio je u nedjelju kritike spram tog zakona, izjavivši: “Nećemo tolerirati da se izvrće istina i ponovno ispisuje povijest te negira holokaust”.

Izraelski ministar vanjskih poslova pozvao je u nedjelju visokog poljskog diplomata zatraživši “objašnjenje”.

Izrael je na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta optužio Poljsku da želi “mijenjati povijest” pošto je dan ranije donji dom poljskog parlamenta prihvatio zakon kojim se kažnjava uporaba izraza “poljski logori smrti”.

Da bi stupio na snagu, tekst mora odobriti Senat i potpisati ga poljski predsjednik