Nekategorizirano, Stajališta

Potpišite peticiju za Park književnicama, dosta je diskriminacije i nepravde!

05315dacd5348841a41fbad5673f21ecU povodu namjere Grada Zagreba da imenuje park ispred Bookse u Martićevoj ulici imenom književnika, endehazijskog kulturnog atašea Envera Čolakovića, udruga Kulturtreger pokrenula je peticiju Park književnicama! Krajnje je vrijeme da Grad ispravi diskriminaciju i nepravdu prema zaslužnim i znamenitim ženama koje su ostavile traga na književni i kulturni život Zagreba. Potpišite peticiju!

Zagrebački Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova izglasao je nedavno prijedlog da se spomenutom parku dodijeli identitet Envera Čolakovića, te se očekuje potvrda Gradske skupštine. Opozicijski vijećnici Lijevog bloka promptno su reagirali na ideju da se ime gradskog parka dodijeli funkcioneru ustaškog režima.Kao mjesto književnosti koje djeluje u spomenutom parku i okuplja veliki broj naših sugrađanki i sugrađana, Kulturtreger poziva sve da podrže inicijativu Park književnicama!

Kao mjesto književnosti koje djeluje u spomenutom parku i okuplja veliki broj naših sugrađanki i sugrađana, Kulturtreger poziva sve da podrže inicijativu Park književnicama! i svojim glasom pozovu Grad da reagira na potrebu za uvažavanjem zaslužnih žena iz povijesti Zagreba.

“Vjerujemo da je u ovom trenutku kad se odlučuje o imenovanju parka pravedno i potrebno imenovati ga po jednoj književnici. Samo 1,8 posto javnih površina u Zagrebu nosi imena žena, što potpuno pogrešno odražava doprinos brojnih naših sugrađanki povijesti i kulturi ovoga grada”, ističu.

U “Fond imena iz kojeg se imenuju javne površine za područje Grada Zagreba” uvrštena su i imena triju književnica: Mara Čop Marlet (etnografkinja i književnica), Katarina Dujšin Ribar (slikarica i pjesnikinja) te Božena Begović (glumica, književnica i prva spikerica Radio Zagreba). Svaka od njih je svojim radom zadužila gradsku kulturu i zaslužila da park u Martićevoj nosi njeno ime.

Navedeni prijedlog poslat će se Gradskim tijelima, a ako se slažete – podržite inicijativu i proslijedite dalje.