Aktualno, Nekategorizirano

Poziv cirkuskim i uličnim umjetnicima na sudjelovanje u skupnoj izložbi ‘Emotivne kovanice’

Cirkorama poziva cirkuske i ulične umjetnike na sudjelovanje na skupnoj – jednodnevnoj izložbi ‘Emotivne kovanice’ koja će se održati u prosincu u gradu Zagrebu. Izložba je zamišljena kao kolektivni rad svih prijavljenih umjetnika, bez selekcije. Prijave traju do srijede, 10. prosinca 2019.!

Cilj ove izložbe je postavljanje u javni prostor veće količine kovanog novca koji se inače nalazi u privatnim kolekcijama umjetnika koji godinama rade ili su radili na ulici kao performeri i ulični izvođači.

Umjetnici koji rade na ulici svoju predstavu, koncert ili neki drugi akt, nerijetko žive od rada na ulici tako što postave pred publiku prazan šešir koji publika u stilu dobrovoljne donacije, puni novčanicama i kovanicama valute koja je u opticaju i na taj način nagradi umjetnika za njegovo djelo. Usput se dogodi da u šeširu završe različiti slatkiši, poruke, vizit karte, cigarete, žetoni za auto praonicu, razna pića, privjesci sa lančića… no često se desi da u šeširu završe kovanice koje nisu validna valuta države u kojoj umjetnik izvodi, kovanice iz dalekih zemalja u koje umjetnik možda nikada neće otputovati – kovanice koje nemaju nikakvu materijalnu vrijednost. Te kovanice zapravo imaju samo jednu vrijednost- onu emotivnu. Naučeni da novac ne bacamo već da ga sakupljamo, nakon godina rada na ulici umjetnici često imaju pozamašnu kolekciju ’emotivnih kovanica’ koje čuvaju u plastičnim vrećicama, staklenkama i kartonskim kutijama.

Izložba ‘Emotivne kovanice’ za cilj ima predstaviti apsolutnu materijalnu bezvrijednost velike količine novca izložene na jednom mjestu.

Pravo izlaganja imaju svi cirkuski i ulični umjetnici – žongleri, akrobate, gutači vatre, plesači, glazbenici, glumci, ljudi kipovi i svi oni koji su na bilo koji način svoju umjetnost pokušali unovčiti na uličnoj pozornici.

Umjetnici se zamoljavaju da svoju kolekciju ’emotivnih kovanica’ pošalju zapakiranu u plastičnu vrećicu, staklenku ili kartonsku kutiju. Uz kovanice potrebno je poslati:
-ime i prezima umjetnika/ce
-godina rođenja
-umjetnost kojom se bavi i kratku povijest izvođenja
-kratak tekst o tome kako ste počeli sakupljati kovanice i šta vam one predstavljaju

Adresa: Cirkorama, Teslina 15, 10000 Zagreb, Hrvatska

Također ih možete kontaktirati na e-mail cirkorama@gmail.com kako bi se dogovorili o osobnoj dostavi.

‘Emotivne kovanice’ najkasnije trebaju stići do srijede 10. prosinca 2019. godine.

Nakon završetka izložbe, kovanice će biti vraćene vlasnicima.

Program organizira Cirkorama, a sufinanciran je sredstvima Zaklade Kultura nova, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.