EHO, Nekategorizirano

Prava “škola” za sve: Kako je jedna mala slavonska udruga dosad iz EU fondova povukla čak – 60 milijuna kuna

Foto: Zlatna greda
Foto: Zlatna greda

Državnu imovinu dobro je iskoristila udruga za zaštitu okoliša Zeleni Osijek. Zapuštenu zgradu Hrvatskih šuma u srcu Kopačkog rita uzeli su u zakup, a potom su se okrenuli europskim fondovima. Svojim konceptom održivog turizma oduševili su princa Charlesa, dobili nagradu Ministarstva turizma, a novac iz europskih fondova dobivaju s lakoćom.

Piše Marina Bešić Đukarić, Dnevnik

Eko centar Zlatna Greda bila je zapuštena zgrada usred šume, a danas je izletište s adrenalinskim parkom koje stalno raste. Kućice na stablima sljedeći su projekt.

“Sredstva su osigurana preko EU fondova. Ljudi će se moći popeti na drveće i s visine promatrati Gredu”, rekla je Maja Horvat, koja u izletištu radi kao pustolovni vodič.

Za velike projekte u Baranji zaslužna je mala ekološka udruga iz Osijeka koja zna kako doći do europskog novca.

“Ako imate dobru ideju i znate napraviti projekt, onda novci iz europskih fondova dođu. Dosad smo povukli oko 60 milijuna kuna”, rekao je Jasmin Sadiković iz Zelenog Osijeka.

Udruga ima još planova.

“Trenutno radimo još jedan veliki projekt koji je odobren krajem prošle godine. Provodimo ga zajedno s općinom Bilje i mađarskim nacionalnim parkom”, rekao je Sadiković.

Čini se da je zaštita okoliša i život u skladu s prirodom europski hit, a Hrvatska obiluje netaknutim područjima poput Zlatne Grede.

Video dostupan ovdje