Nekategorizirano, Stajališta

Pravobraniteljica za djecu: Neprihvatljiv čin nesnošljivosti na maškarama u Imotskom

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević osudila je u ponedjeljak spaljivanje fašnika u liku lutaka koje predstavljaju istospolni par s djetetom u Imotskom, ocijenivši da se radi o neprihvatljivom činu nesnošljivosti koji šteti djeci, prenosi Hina.

“Nažalost, i ove godine suočavamo se s izražavanjem predrasuda i nesnošljivosti pod krinkom karnevalske zabave, pri čemu se takve neprihvatljive poruke neodgovorno prenose i djeci”, priopćila je pravobraniteljica Pirnat Dragičević.

Maškare su tradicionalna manifestacija na kojoj se kroz simboličan način spaljuje “krivac” za sve nedaće u protekloj godini, što se obično organizira kao zabava prožeta humorom, podsjeća Pirnat Dragičević dodajući kako je zgrožena količinom mržnje koju su pokazali organizatori.

Spaljivanje karnevalske figure gay para s djetetom, odnosno spaljivanje bilo koga tko skrbi o djetetu, ali i samog djeteta, simbolika je koja pobuđuje veliki strah i nelagodu. Zabrinjavajuće je što je toj manifestaciji nesnošljivosti svjedočilo mnoštvo djece i mladih iz dječjeg vrtića te osnovne i srednje škole.

“Njima je tim agresivnim činom pokazano da sredina u kojoj žive ne prihvaća i ne tolerira zajednice i obitelji koje odstupaju od tradicionalnog shvaćanja obitelji i smatra ih nepoželjnima”, ocijenila je pravobraniteljica.

Pirnat Dragičević ističe kako je to suprotno vrijednostima koje djeca uče u školi, ideji o jednakopravnosti i neotuđivosti ljudskih prava, te je nespojivo s Konvencijom o pravima djeteta koja obvezuje da odgoj i obrazovanje djece u društvu treba usmjeriti razvoju poštovanja ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Smatra da je sudjelovanjem na takvom događaju djeci nanesena šteta – jer je otvorena manifestacija mržnje i nasilja mogla izazvati osjećaj uznemirenosti i straha, ali i jer im se predrasude dijela odraslih nameću kao “ispravni svjetonazor” u njihovu budućem životu.

“Nadam se da će im njihovi odgojitelji, učitelji i profesori pomoći da razumiju da mržnja, nesnošljivost i nasilje ne mogu biti ispravni pogled na ljude. Time se još jednom potvrđuje koliko nam je danas u školama neophodno svakom djetetu osigurati građanski odgoj i obrazovanje kao obvezni sadržaj”, ocijenila je pravobraniteljica.

Ocijenila je kako je javna manifestacija mržnje na maškarama u Imotskom osramotila taj grad pa organizatori za to trebaju snositi odgovarajuće posljedice. Od Grada Imotskog i drugih nadležnih tijela zatražit će izvješća o poduzetim mjerama u povodu tog čina.