Nekategorizirano, Stajališta

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: Najviše pritužbi u području rada i socijale

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić predstavila je u srijedu u Hrvatskom saboru Izvješće o radu u 2018. istaknuvši kako su rad, zapošljavanje i socijalna sigurnost, područja iz kojih je zaprimila najviše pritužbi, i to najviše od žena.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić rekla je da to ne čudi, jer žene čine većinu nezaposlenih, većinu u potplaćenim sektorima i većinu kao žrtve spolnog uznemiravanja na radnom mjestu.

Ljubičić ističe da su žene podzastupljene na visokim pozicijama poslovnog odlučivanja te nailaze na tzv. “stakleni strop“.

Kad je riječ o demografiji, upozorava da je u 2017. rođeno najmanje djece u posljednih sto godina, da je depopulacija zahvatila brojna područja države.

Vezano za reproduktivna prava, preporučuje dosljedno provoditi sveobuhvatan spolni odgoj, osigurati ženama pristup planiranju obitelji i cjelokupnom rasponu usluga povezanih sa spolnim i reproduktivnim zdravljem, uključujući suvremene metode kontracepcije te siguran i zakonit prekid trudnoće.

Ljubičić smatra kako bi se u političkoj sferi podzastupljenost žena na kandidacijskm listama, umjesto novčanim kažnjavanjem, trebalo riješiti tako da se takve liste odbiju, jer je to sve raširenija praksa u zapadnim zemljama.

Pravobraniteljica upozorava kako su žene i dalje, u velikoj većini, žrtve nasilja u obitelji.

Lani je zbog toga prekršajno prijavljeno više od 10 tisuća osoba, 78 posto muškaraca i 22 posto žena. Od ukupnog broja počinitelja kaznenog djela nasilja među bliskim osobama, muškaraca je 91 posto, a žena 9 posto, među žrtvama 75 posto su žene, 25 posto muškarci.

U svim oblicima nasilja, iznimno je važna prevencija, poručuje Ljubičić, napominjući kako ni žrtve partnerskog nasilja još uvijek nemaju odgovarajuću pravnu zaštitu.

U raspravi je Miro Bulj (Most) upitao pravobraniteljicu za komentar smanjenja zatvorske kazne sa pet na četiri godine radi brutalnog premlaćivanja djevojke u Zadru, Ljubičić je rekla kako je taj slučaj eklatantan primjer postupanja pravosudnih tijela koja izriču preblage kazne.

Stoga smatra kako je potrebno podići svijest o nužnosti najoštrijeg kažnjavanja takvih kaznenih djela.

Dragana Jeckov (SDSS) upozorila je kako je nasilje u obitelji jedan od najčešćih uzroka ubojstava. U proteklih pet godina ubijena je 91 žena od strane njihovih intimnih partnera.

Upozorila je i na neujednačene cijene prekida trudnoće koje se kreću od 1500 do 3300 kuna.