Aktivizam, Nekategorizirano

Predavanje Nede Novosel: „Šund literatura za kravarice”

zagorkaKoliko se često za Zagorkina života, ali i nakon njezine smrti, moglo čitati ili čuti o proglašavanju njezina književna rada, točnije romana i dramatizacija, „šund literaturom“ ili „šund literaturom za kravarice“?

Predavanje će se održati u utorak, 11. prosinca 2018. u 18 sati, Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke.

Riječ je o pejorativnoj izjavi koja u kontinuitetu obilježava Zagorkin život, rad i stvaralaštvo u književnoj i kazališnoj domeni. Često se, zbog nedorečenih Zagorkinih autobiografskih zapisa, ta izjava pripisivala Ksaveru Šandoru Gjalskom. Međutim, izjava nema svoj formalni izvor jer pamflet, koji je izašao kao svojevrsni prilog u „Agramer Zeitungu“, u svojem fizičkom obliku do danas nije pronađen.

Za autora spomenuta pamfleta uzima se Otto Kraus koji je u to vrijeme surađivao s „Agramer Zeitungom“ te objavio vrlo negativnu kritiku o premijeri Zagorkinih jednočinki „Što žena umije“ i „Novi roman“. Ta je Krausova izjava (neovisno tko je bio njezin originalni kreator) išla na ruku svim Zagorkinim tadašnjim aktualnim i budućim kritičarima i protivnicima koji su je pokušavali diskreditirati i kao autoricu i kao osobu. Premda su postojeći dokazi oko događaja plasiranja izjave „šund literature za kravarice“ oprečni i nedostatni, ovo izlaganje nudi pokušaj rekonstrukcije događaja iz postojećih materijala objavljenih u periodu premijere spomenutih jednočinki te Zagorkinih svjedočenja.