Aktualno, Nekategorizirano

Ciklus predavanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke

Predavanje Vesne Barilar pod nazivom ‘Onkraj romantizirane institucije – Brak kao pravno-politički ugovor u Zagorkinu romanu Jadranka’ će se održati u utorak, 15. rujna, s početkom u 19 sati. Prijave su obavezne zbog ograničenog broja mjesta!

Zagorka nas u ovoj povijesnoj romansi vodi u razdoblje Bachova apsolutizma, u doba germanizacije i represije, u kojem se razvija i ljubavna pripovijest. Složene povijesno-političke okolnosti nisu samo kulisa razvoja glavne junakinje Jadranke, već su često sukobljeni preduvjeti koji aktivno oblikuju njezine odluke i promišljanja o poziciji žene u braku te samoj instituciji braka sredinom 19. stoljeća.

Roman Jadranka, čiji je feljtonski život započeo 1943. i završio 1945. godine, progovara o mnogobrojnim ograničenjima i zabranama nametnutim ženama kroz tradicionalne i duboko patrijarhalne bračne odnose i rodne uloge. Njezina junakinja pruža otpor i pomiče granice vlastite (ne)slobode i emancipacije, pa iako autorica na koncu ljubavnu pripovijest razrješava u okvirima bračne sreće, kritika bračnog ugovora, promišljeno smještena u jedno kompleksno povijesno vrijeme, i danas je vrelo feminističkih interpretacija zanimljivo suvremenom čitateljstvu.

Broj mjesta je ograničen!

Molimo Vas da rezervirate svoje mjesto na mail zagorka@zenstud.hr ili SMS na broj telefona 098 433 121 (kontakt osoba: Ana Zbiljski)

Facebook  događaj