Aktualno, Nekategorizirano

Poziv na prigodno svečarsko druženje: Sretan rođendan Zagorka!

Strasne zeneUoči 145. obljetnice od rođenja Marije Jurić Zagorke, pozivamo vas u četvrtak, 1. ožujka 2018. godine u Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke kojim upravlja Centar za ženske studije, Dolac 8 na prigodno svečarsko druženje:

11:00-16:00 h Otvorena vrata Stalnog postava Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke

Uz stručno vodstvo kroz Stalni postav Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke posjetitelji/ce će saznati informacije o njezinom privatnom životu, spisateljskoj karijeri, aktivističkom i feminističkom radu i svjetski priznatom angažmanu u političkom novinarstvu.

Izložba “Sportašice: moderne žene Zagorkinog doba”

Izložba donosi izbor članaka o sportu iz časopisa „Ženski list“ i „Hrvatica.“

„Žensko tijelo oslobodjeno je sportom dugotrajnog tamnovanja, lošeg starog odgoja, koji je smatrao nepristojnim svaki poskok i svaku jaču žensku gestu i kretnju. Tijelo žene živjelo je u oklopu odgojnog i odjevnog steznika. Sport je sve to razorio, jer na reformaciju mode odijevanja uplivao je sport, a nipošto moda na sport. Ovaj se razvio u nekoliko godina velikom snagom i povukao ženu iz svoje tamnice na sunce.“

Ženski list, travanj 1926., br.1

Izložba plakata Centra za ženske studije

Plakati Centra za ženske studije od 1995.-2018. godine

12:00-14:00 h Igranje društvene igre Strašne žene

Edukativna društvena igra Strašne žene igrače i igračice upoznaje sa ženama koje su svojim postignućima dale izniman doprinos društvu u područjima kulture, politike, znanosti, ljudskih prava i umjetnosti kako bi ženama, djevojkama i djevojčicama učinila vidljivima postignuća žena koja mogu biti inspiracija u njihovom poslovnom životu, kao i pri odabiru zanimanja i školovanja. Društvenu igru osmislila je udruga Prostor rodne i medijske kulture ‘K-zona’. Nataša Rašović – https://natasarasovic.wordpress.com/ autorica je karte koja predstavlja Mariju Jurić Zagorku.

14:00 h Prikazivanje dokumentarno-igranog filma Zagorka autorice Biljane Čakić Veselič

Facebook Sretan rođendan Zagorka!