Aktualno, Nekategorizirano

Centar za ženske studije poziva na obilježavanje rođendana Marije Jurić Zagorke

zagorka-marija-juricMemorijalni stan Marije Jurić Zagorke na Dolcu 8, otvoren je za građanstvo, uz besplatno stručno vodstvo, od 11-16 sati, na Zagorkin rođendan u četvrtak 2.3., te u nedjelju 5.3. (uz
prikazivanje dokumentarno-igranog filma Zagorka autorice Biljane Čakić Veselić u 14:00 sati u produkciji Fade-in).

U četvrtak 2.3. u 18:00 veseli nas pozvati vas na predavanje Žarke Vujić: Dvije Marije: klaviristica i likovna umjetnica Marija Novaković u svjetlu djelovanja Marije Jurić Zagorke. Marija Novaković (1885-1960) bila je obrazovanjem učiteljica glasovira, no kako je učila i operno pjevanje, u međuratnom životu Njemačke prehranjivala se pjevanjem na različitim pozornicama. Kasnije je svirala glasovir u orkestrima koji su pratili filmskepredstave. Godine 1931. hospitalizirana je u berlinskoj Klinici Herzsberge da bi 1932. bila otpremljena u zagrebačku Kliniku za psihijatriju Vrapče gdje je provela ostatak života. U takvom ograničenom i kontroliranom okolišu počela je likovno stvarati i uz podršku dr. S. Župića izgradila raznolik i velik opus outsajderske umjetnosti koji je nekoliko puta izlagan javnosti. Kako će se o njenom životu i stvaralaštvu govoriti na dan rođenja Marije Jurić Zagorke, važne točke biografije i karakteristike djelovanja potonje značajne žene i književnice poslužit će kao ključ naracije o likovnoj umjetnici i zanimljivoj svjedokinji jednog vremena Mariji Novaković.

U petak, 3.3. u podne, u Multimedijalnom institute MAMA, Preradovićeva 18, održat će se promocija časopisa Treća na temu Migracije: otpor i stradanje.

Vikend program uključuje večernju interaktivnu, kostimiranu, edukativnu šetnju! Ana Zbiljski i Martina Findrik, po čijoj ideji je zamišljena večernja šetnja Zagorkina priča, vodit će vas Gornjim gradom i mjestima koja su obilježila događaje iz najčitanijeg Zagorkinog djela Grička vještica. Sastajemo se u 19 sati kod spomenika Mariji Jurić Zagorki u Tkalčićevoj ulici! U 90 uzbudljivih minuta upoznat ćete sve tajne nastanka ovog Zagorkinog djela i likove koji ga obilježili.

Najnovije informacije o Zagorkinom rođendanu možete pratiti na Facebook stranici Sretan rođendan Zagorka!