EHO, Nekategorizirano

Predstavljen Lokalni program za mlade Grada Pule 2018.-2020. i projekt za mlade SOS

DSC_2094_Sr1vPGm.JPG.750x0_q92_crop_upscaleDanas se u Gradskoj palači održalo predstavljanje Lokalnog program za mlade Grada Pule 2018.-2020. i projekta za mlade SOS.

Predstavljanju su nazočili u ime Grada Pule gradonačelnik Boris Miletić i viša stručna suradnica Upravnog odjela za kulturu Lena Radunić, predsjednica Udruge mladih i Alumni FET Pula Krisina Rabar te upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva Helga Može Glavan.

Gradonačelnik Miletić naglasio je važnost Lokalnog programa za mlade grada Pule, jednog od strateških dokumenata Grada Pule koji se provode, kao i kontinuirano ulaganje u razvoj mladih, stjecanje dodatnih znanja i kompetencija mladih kao pokretača društvenog razvoja. Pula ulaže u mlade, i daje im veliku važnost, jedan od pokazatelja je i to što je upravo Pula domaćin Regionalnog zasjedanja Parlamenta mladih koji će se održati od 27. do 30. rujna kao i Nacionalne konferencije Savjeta mladih RH koji će se održati od 7. do 9. prosinca. 2018. godine. „Truditi ćemo se i dalje odgovoriti na izazove i potrebe mladih.“, dodao je Miletić.

Viša stručna suradnica iz Upravnog odjela za kulturu Lena Radunić naglasila je kako su upravo mladi na radionicama i fokus grupama kreirali sadržaj Lokalnog programa za mlade Grada Pule 2018.-2020., prvog strateškom dokumenta za mlade, u skladu s vlastitim potrebama i interesima. Planira se potaknuti suradnja među lokalnim dionicima kako bi se mladima kroz različite programe i projekte omogućilo stjecanje znanja i vještina koje ne mogu dobiti kroz formalne oblike obrazovanje. Svi dionici u zajednici trebali intezivnije promovirati svoje aktivnosti, informirati mlade o demokratskom sudjelovanju u društvu i na takav način stvoriti poticano okruženje za uključivanje mladih u proces donošenja odluka.

Predstavila je Lokalni program za mlade Grada Pule koji obuhvaća pet najvažnijih područja život mladih, a to su obrazovanje i usavršavanje, položaj na tržištu rada i poduzetništvo mladih, zdravlje mladih i socijalna politika, aktivno sudjelovanje mladih u društvu te kultura i slobodno vrijeme mladih te navela da se kroz projekt SOS planira realizirati veći dio ciljeva Lokalnog programa za mlade Grada Pule. Zatim je dala riječ Kristini Rabar, predsjednici Udruge mladih i Alumni FET Pula.

Rabar je predstavila projekt SOS (socijaliziraj, osvijesti, samozaposli) koji pokriva tri od pet područja iz Lokalnog programa za mlade Grada Pule: Obrazovanje i usavršavanje mladih, Aktivno sudjelovanje mladih u društvu i Položaj na tržištu rada i poduzetništvo mladih.

Istakla je kako Projekt SOS traje od 18.05.2018. – 18.05.2020., nositelj projekta je Grad Pula, te partneri Udruga mladih i Alumni Fakulteta ekonomije i turizma u Puli, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva Istra i Zaklada Slagalica iz Osijeka. Projekt SOS odobren je na pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava Podrška programima usmjerenim mladima.

Helga Može Glavan, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva nadovezala se na kolegice stavljajući važnost na suradnju javnog i civilnog sektora kroz projekte te osnaživanje mladih za aktivnije djelovanje u svojoj zajednici. Zaklada će kroz projekte provoditi aktivnosti osnaživanja mladih za razvoj društvenog poduzetništva, inovscija i samozapošljavanja mladih u društvenim sferama.

Gradu Pula je za provedbu projekta odoben ukupan iznos bespovratnih sredstava od 699.574,79 kuna od čega je iznos od 85% sufinanciran  iz Europskog socijalnog fonda, a 15% je sufinancira  Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. (Izvor Grad Pula / CD)