Aktualno, Nekategorizirano

Zaklada odobrila financiranje 10 projekata ukupne vrijednosti od 138.081,30 kuna

Potpisivanje ugovora_MP_2018.U četvrtak, 20. prosinca 2018. godine, u Centru za međunarodnu suradnju Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva održala je potpisivanje ugovora s dobitnicima financijskih potpora po 2. natječaju za male projekte u zajednici „Mali projekti za bolje sutra“, izvijestila je Zaklada.

Natječaj za male projekte u zajednici raspisuje iz Fonda gradova i općina čiji su članovi: Buzet, Buje, Labin, Novigrad, Pazin, Vodnjan, Poreč, Rovinj, Kanfanar, Svetvinčenat, Vrsar, Marčana, Motovun, Ližnjan, Medulin, Funtana i Bale. Natječaj je bio raspisan u razdoblju od 18. rujna do 18. listopada 2018. godine te su pravo prijave imale udruge sa sjedištem upravo u tim gradovima i općinama.

Po 2. natječaju za male projekte „Mali projekti za bolje sutra“ financijsku potporu ostvarilo je 10 organizacija:

Društvu „Naša djeca“ Pazin odobreno je 11.800,00 kn za projekt “Šetalište – naše zabavno igralište”
Labin Art Expressu XXI  odobreno je 14.760,00 kn za projekt “DJ Radionica Centra za mlade ‘Klub 21’ Labin”
Udruzi airsoft klub Mutila Medulin odobreno je 15.000,00 kn za projekt “Kulturni krug po općini Medulin”
Društvu osoba s invaliditetom Rovinj odobreno je 15.000,00 kn za projekt “Urbani modularni vrt”
Društvu „Naša djeca“ Poreč  odobreno je 14.588,80 kn za projekt “DIG IT – razumijevanje digitalnog doba”
Planinarskom društvo “Pazinka” Pazin  odobreno je 15.000,00 kn za projekt “Otkrijmo ljepote prirode”
Mediteranskom kiparskom simpoziju  odobreno je 14.800,00 kn za projekt “Park skulptura Dubrova-očuvanje i zaštita kamenih skulptura”
Glazbenoj rock udruzi Vrsar Gruv  odobreno je 13.032,50 kn za projekt “Rockajmo zajedno”
Matici umirovljenika Hrvatske Udruga Buzet  odobreno je 13.600,00 kn za projekt „DA LI ZNATE DA IMATE PRAVO NA…“
ZVONA i NARI, Udruzi za proizvodnju kulture  odobreno je 10.500,00 kn za projekt „L“ kao libar, „L“ kao Ližnjan – selo-početnica

U sklopu financiranih malih projekata provodit će se niz različitih aktivnosti: izrada poligona za igru s različitim interaktivnim, motoričkim i logičkim zadacima na području Šetališta Pazinske gimnazije te uređenje planinarske staze Malenica aktivnosti su koje će se provoditi u Pazinu. U Poreču će se za djecu održati niz besplatnih radionica s Lego robotika setovima. DJ radionice te radionice s ciljem senzibilizacije mladih o važnosti suvremenog kiparstva te aktivnosti s ciljem zaštite skulptura u Parku skulptura Dubrova provoditi će se u gradu Labinu. U dvorištu dviju rovinjskih srednjih škola izradit će se konstrukcija za sjedenje te uzgoj ljekovitog bilja koji će tokom dvije radne akcije biti ofarbani te zasađeni biljem. Za sve zainteresirane građane u Vrsaru će biti organizirani besplatni tečajevi gitare, bass gitare i bubnjeva. U gradu Buzetu aktivnosti će biti usmjerene osobama treće životne dobi, a odnose se na edukacije i radionice o pravima ove ciljane skupine. U Ližnjanu će za učenike osnovne škole, Područnog odjela Ližnjan biti organizirano niz edukacija s ciljem istraživanja povijesti i tradicije Ližnjana.

Iako naizgled male financijske potpore, ovi projekti imaju veliki značaj u lokalnim zajednicama – povećava se građanski aktivizam i volonterstvo, rješavaju se konkretni problemi koji su lokalnoj zajednici veliki, a s druge strane mali da bi bili prioritet za rješavanje. Zahvaljujući malim projektima, udruge osiguravaju dodatan besplatni sadržaj građanima za kvalitetno provođenje slobodnog vremena – razne edukacije, radionice i tečajevi aktivnosti su koje bi građani, ukoliko ne bi bilo malih projekata, financirali iz vlastitih sredstava. Ovo je prava prilika da se građani uključe u rad udruga te istaknu svoje potrebe i predlože koje bi se aktivnosti trebale provoditi u lokalnim zajednicama upravo kroz ovakve male projekte – zaključuje u priopćenju Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.