Hrvatska, Nekategorizirano

LAG Marinianis u Čađavici održao početnu konferenciju projekta ”LAGam-Lokalna akcijska grupa-aktivni mladi”

ktq3i6tzU Čađavici je LAG Marinianis održao početnu konferenciju za projekt pod nazivom ”LAGam – Lokalna akcijska grupa – aktivni mladi”. Na početku konferencije sve prisutne, među kojima je bio nazočan i predsjednik Županijske skupštine VPŽ Miran Janečić, kao i predsjednica Savjeta mladih VPŽ Melita Ilakovac, pozdravio predsjednik LAG-a, ujedno i domaćin, načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević. Voditeljica projekta Renata Butka predstavila je projekt, njegove vremenske sljedove aktivnosti, te krajnju svrhu projekta, prenosi Informativni centar Virovitica.

Projekt je odobren na pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava ”Podrške programima usmjerenim mladima”. Predsjednik LAG-a Marinianis Mirko Rončević u Zagrebu je Ugovor o sufinanciranju potpisan 18. svibnja 2018. godine s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje je Posredničko tijelo razine 1 i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva koje je Posredničko tijelo razine 2 u sustavu upravljanja Europskog socijalnog fonda. Projekt se provodi 18 mjeseci, ukupne vrijednosti 660.856,13 HRK. Partneri LAG-a Marinianis na projektu su Lokalna akcijska grupa Bosutski niz, Općina Čađavica i Općina Sopje. Cilj projekta je povećati socijalnu uključenost mladih na lokalnoj razini s područja LAG-ova Marinianis, te Bosutski niz. Najveći problem na području provedbe projekta iskazan je kroz socijalnu isključenost mladih, nezainteresiranost, te nedovoljni sadržaji u lokalnoj zajednici koji nisu prilagođeni mladima.

lag-mariProjektom je obuhvaćena ciljana skupima mladih od 15 do 29 godina, a u planu je educirati 150 mladih kroz edukacije PCM-a, ECDL-a, njemačkog i engleskog jezika, pripremu za državnu maturu, voditelja seljačkog gospodarstva, edukacija – mladi i EU fondovi, prevencije nasilja, te radionicom CLLA-a. Projektom će se implementirati društvena oprema (solarnih klupa) koje će biti postavljene na područjima partnera, tj. u Sopju i Čađavici. Projekt će adresirati, te riješiti socijalnu isključenost i nedostatak vještina potrebnih mladima pri zapošljavanju, kao i osmišljavanje slobodnog vremena za mlade.

Umrežavanje LAG-ova zamišljeno je kroz međusobne posjete ciljnih skupina LAG-ova. Sve navedeno doprinijet će ispunjavanju ciljeva projekta poput uključivanje mladih u zajednicu, povećanje socijalizacije, te komunikacijske i društvene vještine, povećat će se pristup informacijama mladima o tome kako i gdje provesti slobodno vrijeme, kako se uključiti u djelovanje u lokalnoj zajednici i sl. Suradnjom s LAG-om Bosutski niz planirana je kao razmjena iskustava i primjeri dobre prakse odnosno umrežavanje mladih s područja oba LAG-a.

Partneri, načelnik Općine Sopje Berislav Androš i voditelj LAG-a Bosutski niz Ivan Plavšić, po završetku početne konferencije su zahvalili LAG-u Marinianis na suradnji, te se raduju novim zajedničkim projektima.