Hrvatska, Nekategorizirano

Predstavnici projekta M.O.R.E. na talijanskim primjerima uče kako resocijalizirati mlade počinitelje kaznenih djela

Predstavnici projekta M.O.R.E. – mrežom i obrazovanjem za rehabilitaciju i edukaciju mladih kažnjenika, koji provodi Caritas Nadbiskupije Split s partnerima, prošli tjedan su boravili u Rimu na stručnom usavršavanju kako bi se upoznali s primjerima dobre prakse u području rada s maloljetnicima koji su počinili kazneno djelo ili prekršaj, prenosi Caritas Nadbiskupije Split .

U nekoliko dana posjetili su centre čiji je rad usmjeren na sprječavanje i suzbijanje socijalne isključivosti s posebnom pažnjom na mlade i obitelj. Tijekom boravka u Rimu posjetili su tri talijanske organizacije koje rade s mladima u riziku: CeIS don Mario Picchi, Arpj tetto i Don Bosco – Centro Accoglienza Minori.

Caritas Nadbiskupije Split, u suradnji s Centrima za socijalnu skrb Split i Omiš, dugi niz godina omogućuje mladima koji su počinili kazneno djelo ili prekršaj u dobi od 16. do 21. godine, da kaznu ili odgojnu mjeru odrade uključujući se u rad institucije. Tako je nastao i Caritasov projekt M.O.R.E. – mrežom i obrazovanjem za rehabilitaciju i edukaciju mladih kažnjenika.

Projekt se bavi razvojem inovativnog psihosocijalnog programa tretmana za maloljetnike i mlađe punoljetnike koji kaznu odrađuju u zajednici. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2015. godini osuđeno je 420 maloljetnih osoba. U Splitsko-dalmatinskoj županiji postoje samo parcijalni pokušaji organiziranja koji se do sada nisu pokazali trajno učinkoviti.

Cilj projekta M.O.R.E. je stvaranje učinkovite mreže socijalnih usluga u zajednici koja će kroz edukacije stručnjaka i volontera, sustavne i organizirane psihosocijalne tretmane i suradnju socijalnih usluga, osigurati uvjete za uspješnu resocijalizaciju i reintegraciju mladih kažnjenika.
Partneri na dvogodišnjem projektu su: Centri za socijalnu skrb Split i Omiš, Elektrotehnička škola u Splitu, Udruga Mentor te Zajednica Pape Ivana XXIII.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt je odobren za provedbu na Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava “Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za podršku učinkovitoj resocijalizaciji i reintegraciji počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu”.