Nekategorizirano, Svijet

Presuda Karadžiću – povijesni trenutak

P-H20160323000738Zbog pojačanih napetosti sigurnosne agencije poduzele su dodatne mjere pripravnosti kako bi reagirale na moguće izgrede nakon objavljivanja presude.

Ravnatelj uprave policije Republike Srpske Gojko Vasić kazao je kako je policija tog entiteta povećala sigurnosne mjere.

“Posebna pozornost bit će posvećena eventualnom okupljanju građana zbog presude Karadžiću”, izjavio je Vasić lokalnim medijima.

Ravnatelj Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela u BiH Mirsad Vilić potvrdio je kako su pojačane i mjere osiguranja veleposlanstva Srbije u Sarajevu kao i memorijalnog kompleksa u Potočarima kod Srebrenice gdje su pokopane žrtve genocida što su ga u srpnju 1995. godine nad Bošnjacima počinile vojska i policija bosanskih Srba. Posebna okupljanja u vezi s izricanjem presude Karadžiću nisu najavljena no na području Istočnog Sarajeva u srijedu poslije podne izvješeni su veliki plakati kojima se iskazuje potpora Karadžiću i Vojislavu Šešelju.

Uz njihove fotografije na bilboardima stoji poruka kako su oni “srpski junaci” a kao autor je potpisan lokalni odbor Srpske radikalne stranke čiji je Šešelj čelnik.

Većina elektronskih medija u BiH najavila je posebne otvorene programe uz izravni prijenos izricanja presude pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviuju (ICTY).

“Nema osvete, neka bude pravde”, poruka je koju u četvrtak velikim slovima na naslovnici ističe sarajevski “Dnevni avaz”.

Uz podsjećanje na kronologiju “slučaja Karadžić” list donosi brojne komentare a među njima se ističe onaj bivšeg tužitelja ICTY-a sir Geoffreyja Nicea koji je istaknuo kako će od same kazne biti važniji sadržaj presude.

Nice drži kako će Karadžić najvjerojatnije dobiti doživotni zatvor kako je to tražilo haaško tužiteljstvo no dodaje kako to samo po sebi ne znači puno ne bude li presuda potvrdila karakter rata u BiH, posebice genocid počinjen 1992.

“Presuda je i važnija jer ona ostaje urezana za povijest”, kazao je Nice iznoseći ocjenu kako bi bilo kranje nepravedno da i nakon presude Karadžiću genocid počinjen u BiH ostane lokaliziran samo na Srebrenicu.

Mediji u Republici Srpskoj oprezno najavljuju izricanje presude. “Karadžić u klinču pravde i politike” poruka je na naslovnici provladinog “Glasa Srpske” dok”Nezavisne novine” najavljujući donošenje sudskog pravorijeka u procesu protiv Karadžića na naslovnici citiraju ruskog veleposlanika u BiH Petra Ivancova koji je pozvao da se presuda “ne politizira”.

“Političari bi morali odluku (suda) tretirati s uvažavanjem. Ne moraju se slagati s njom, svatko ima pravo na svoje vlastito viđenje. No mislim da to nitko ne bi smio koristiti za promoviranje političkih ciljeva”, kazao je ruski veleposlanik.

Izvor i foto: HINA