Hrvatska, Nekategorizirano

Priručnik s radionicama o medijskoj pismenosti za učenje kod kuće

U suradnji sa stručnjacima iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu – Djeca medija i iz Udruge Hrabri telefon, Agencija za elektroničke medije i UNICEF Hrvatska pripremili su priručnik za roditelje i skrbnike ‘Razgovarajmo o životu s druge strane ekrana’ – s 18 radionica koje se mogu provoditi s djecom kod kuće, ali ih uz određene prilagodbe mogu koristiti i nastavnici u radu s djecom u školi.

Autori radionica su doc. dr. sc. Lana Ciboci, izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj i prof. dr. sc. Danijel Labaš iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, a uvod u priručnik i poruku za kraj, u kojima ćete dobiti objašnjenja o utjecaju elektroničkog nasilja na mentalno zdravlje djece i mladih te savjete kako djeci pristupiti kada želite razgovarati o ovim temama, napisala je Hana Hrpka, prof. psihologije iz Udruge Hrabri telefon.

Uz svaku radionicu navedena je dob za koju je primjerena, a teme radionica uključuju prekomjerno korištenje interneta i društvenih mreža, dijeljenje osobnih podataka, opasnosti multiplayer igara, vrijeđanje i izostavljanje iz grupa u aplikacijama za dopisivanje, rizike dijeljenja seksualnih sadržaja, dopisivanje s nepoznatim osobama i susrete s osobama koje su djeca upoznala na internetu.

Opis svake radionice sadrži ključne informacije o određenoj temi, temeljene na znanstvenim istraživanjima i iskustvima stručnjaka, a slijede konkretni zadaci, prijedlozi sadržaja koje možete pogledati ili pročitati zajedno s djecom te pitanja o kojima možete razgovarati.

Preuzmite priručnik ‘Razgovarajmo o životu s druge strane ekrana