EHO, Nekategorizirano

Problemi u ponašanju ne smiju biti razlog za socijalno isključivanja djece i mladih

Nakon uvodnih govora mladi su predstavili svoje planove
Nakon uvodnih govora mladi su predstavili svoje planove

“Solo ili solidarno? Izaberi put!” naziv je tribine razmjene iskustva mladih koju je organizirala inicijativa Angažirani mladi za solidarnost i društveno uključivanje te Ambidekster klub uz pokroviteljstvo Ureda za udruge Vlade RH, a koja je održana jučer, 14. prosinca u hotelu Dubrovnik u Zagrebu.

Uz podršku Ambidekster kluba Angažirani mladi za solidarnost i društveno uključivanje mladih osmislili su različite inovativne aktivnosti u svojim školama i lokalnim zajednicama. Na taj način žele pridonjeti društvenom uključivanju svojih vršnjaka koji su u riziku od socijalne isključenosti. Svoje ideje su predstavili na tribini razmjene iskustva koja je pokušala odgovoriti na pitanje “Kako spriječiti porast problema u ponašanju?”.

Problemi u ponašanju

Naime, u 2015. godini, prema podatcima Zavoda za statistiku broj prijavljenih maloljetnih počinitelja kaznenih djela i prekršaja je 5.698, pri tome je zabilježen porast broja izrečenih kazni maloljetničkog zatvora u 2015. godini od 80% u odnosu na 2014. godinu.

– U zagrebačkoj Dubravi stručnjaci u savjetovalištu Ambidekster kluba, a u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Zagreb te školama uspješno pridonose rješavanju ovog društvenog problema. Godišnje se pedesetak mladih s problemima u ponašanju uspješno uključi u društvenu zajednicu te se sprječava njihov odlazak u institucije. Na taj se način štede velika sredstva koja bi bila izdvojena iz državnog proračuna, a mladi koji su bili problem za zajednicu postaju njena snaga i resurs – kažu u Ambidekster klubu.

Socijalno isključivanje

Na održanoj tribini je Ana Daria Bokan iz 1. Gimnazije opisala  kako je Ambidekster u aktivnosti uključio mlade iz 1. Gimnazije zajedno s mladima iz Veterinarske škole i Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava te da su se radionice koje su se provodile odvijale i u školama i u Ambidekster klubu u Dubravi.

Dario Topić iz iste škole, naglasio je svoje viđenje ciljeva projekta:

– Željeli bismo upozoriti da rješenje nisu podjele među različitim skupinama mladih, te se založiti za  mlade koji su u nejednakom društvenom položaju kako oni ne bi bili isključeni iz društva. Mislimo kako ono što se danas smatra problemom u ponašanju ne smije biti razlog za socijalno isključivanja djece i mladih iz društva, iz školovanja i zapošljavanja, nego da svi trebamo pridonijeti rješavanju njihovih problema.

Važno zajedništvo

Učenica Ina Danica Meglić iz Veterinarske škole istaknula je da su isplanirali radionice i za mlade i za roditelje što je važno za zajednički pristup nošenju s problemima. Ivan Fran Gugić iz Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava izjavio je da su na radionicama razgovarali o potrebama i uključivanju mladih s invaliditetom jer „svi smo po nečemu posebni i različiti, ali i jednaki“, a njegov kolega Mario Pilčić naglasio je da planiraju uključiti druge mlade iz Centra u volonterske aktivnosti kako bi i oni doprinijeli osvještavanju i povezali se s vršnjacima.

Stjepan Mrganić koji je završio V. gimnaziju i već duže vrijeme sudjeluje u programima Ambidekster kluba, upitao je prisutne: – Mladi su neiskorišten resurs u Hrvatskoj, u društvenim promjenama osjećaju se nesigurno i besperspektivno, širi se pasivnost i nezainteresiranost, a mladi se često spominju u negativnom kontekstu. Što želimo za naše hrvatsko društvo? Mlade kao dio problema ili dio rješenja za bolju budućnost Hrvatske? Stjepan je sudjelovao u izradi spota, a motivacija mu je bila  osvijestiti mlade o problemu nasilja i socijalne isključenosti te uključiti što više ljudi u aktivno rješavanje problema.

Podrška snažnijih

Nikola Buković iz Mreže mladih Hrvatske istaknuo je da su ponosni na članice poput Ambidekster kluba jer su to organizacije koje mladima i njihovim obiteljima pomažu da izgrade veze i angažiraju se u svojim zajednicama. Nemanja Relić iz Ureda za udruge Vlade RH predstavio je komunikacijsku podršku društveno korisnim programima koje Ured osigurava. Nakon uvodnih govora mladi su predstavili svoje planove i razgovarali sa svojim vršnjacima, profesorima i edukatorima iz udruga o zajedničkom radu na njihovoj provedbi.

Video spotove i filmove koji su do sada izrađeni i prezentirani na konferenciji (Što se dogodi na Internetu, Stop nasilju i Koračaj sunčanom stranom ulice)  možete pronaći na POVEZNICI, te na Youtube kanalu Ambidekster kluba.

Maja Celing Celić