EHO, Nekategorizirano

Projekt “Inklutour” u Osijeku za integraciju osoba s invaliditetom na tržište rada

Projektom “Inklutour”, kojeg je provodilo osječko Pučko otvoreno učilište, omogućeno je stjecanje novih znanja i vještina za 130 osoba s invaliditetom radi njihove lakše integracije u društvo i na tržište rada, istaknuto je u utorak na završnoj konferenciji projekta.

Projekt kojim se željela povećati zapošljivost osoba s invaliditetom ugostiteljstvu i turizmu provođen je proteklih 20 mjeseci i vrijedan je 2,3 milijuna kuna od čega je 85 posto sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, a ostatak iz Državnog proračuna.

Ravnatelj osječkog Pučkog otvorenog učilišta Marin Seleš rekao je da su u razne edukativne aktivnosti uključili 130 osoba s invaliditetom, što je 20 korisnika više, nego što je prvobitno bilo planirano.

Korisnici projekta su, uz ostalo, prošli edukacije za turističkog vodiča i turističkog animatora, te soft skill akademiju radi poboljšanja javnog nastupa i digitalnih kompetencija. Oni su uglavnom osobe koje su imale intelektualne ili duševne poteškoće te tjelesna oštećenja, koje su pronašle mentore te traže potporu i određena savjetovanja, pa će se njihova integracija i inkluzija nastaviti i mimo ovoga projekta, rekao je Seleš.

Dodao je da su se neke turističke agencije već počele raspitivati o njihovim uslugama, radi mogućeg honorarnog zapošljavanja ili temeljem ugovora o djelu.

Savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mario Burek ocijenio je da osobe s invaliditetom i dalje nailaze na brojne prepreke, poput predrasuda i stereotipa poslodavaca, koji ponekad ne prihvaćaju da takve osobe mogu, unatoč invaliditetu, uz određenu prilagodbu i podršku, obavljati posao jednako kompetentno, kao i osobe bez invalidnosti.

Ono što je značajno su vještine i znanja, koje su korisnici stekli kroz projekt, za koje vjerujemo da će im pomoći u daljnjem uključivanju u svakodnevne životne aktivnosti, kazao je Burek.

Osječka dogradonačelnica Jasenka Crnković istaknula je da je projekt “Inklutour” okrenut prema svim osjetljivim i ranjivim skupinama građana, posebice osobama s invaliditetom, koji, kao i svi drugi građani, trebaju koristiti sve raspoložive pogodnosti i prednosti, pa tako i na tržištu rada. (Hina)