Hrvatska, Nekategorizirano

U Zadru predstavljen projekt Mobilni tim “Niste sami” za podršku odraslim osobama s invaliditetom

U Zadru je u srijedu predstavljen projekt Mobilni tim “Niste sami” kojim je obuhvaćeno 40 odraslih osoba s utvrđenim invaliditetom, financiran novcem iz Europskoga socijalnog fonda s više od 1,757 milijuna kuna.

Projektom će se uspostaviti nova socijalna usluga – psihosocijalna potpora u zajednici za odrasle osobe osnivanjem mobilnog tima. Osim Doma za odrasle osobe Zemunik, partneri u projektu su Caritas Zadarske nadbiskupije, Grad Nin te općine Novigrad i Galovac.

“Dom za odrasle osobe Zemunik prepoznao je potrebe stanovništva lokalne zajednice te je osmislio projekt koji je usmjeren prema zadovoljavanju potreba jedne od najranjivijih skupina – osoba s invaliditetom”, rekla je ravnateljica tog doma Nataša Petrušić.

U Zadarskoj županiji živi 19.836 osoba s invaliditetom, što čini 11,8 posto ukupnog stanovništva županije. Veći dio osoba s invaliditetom je u udaljenim naseljima te su im slabo dostupne pojedine socijalne usluge.

“Glavni ciljevi projekta su razvijanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga i socijalne infrastrukture, poboljšanje standarda i teritorijalna uravnoteženost sustava socijalne skrbi, poticanje deinstitucionalizacije i prevencija buduće institucionalizacije osoba s invaliditetom, širenje mreže socijalnih usluga i podrške osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima te podizanje stupnja samostalnosti osoba s invaliditetom i jačanje socijalne uključenosti osoba u nepovoljnom položaju”, rekla je Nataša Petrušić.

Projekt je potpuno financiran novcem iz Europskoga socijalnog fonda kroz Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali” u iznosu od 1.757.700 kuna, a provodi se od 30. travnja 2021. do 30. travnja 2023.

Mobilni tim sastavljen je od psihologinje, njegovateljice i socijalnog radnika, u njemu će se zaposliti i fizioterapeut i vozač, a zamišljen je tako da pruži što više usluga korisnicima i njihovim obiteljima.

Riječ je o uslugama psihosocijalne potpore, savjetovanja, pomaganja i osnaživanja, tj. rehabilitacije radi razvoja i očuvanja kognitivnih, funkcionalnih, komunikacijskih ili socijalnih vještina korisnika.

“Zahvaljujući angažmanu Doma za odrasle osobe Zemunik i Caritasa Zadarske nadbiskupije, napravit će se korak prema rušenju predrasuda koje društvo ima o osobama s invaliditetom. Ovaj projekt i bespovratna EU sredstva omogućit će bolju integraciju osoba s invaliditetom u društvo te će se unaprijediti njihova kvaliteta života”, poručila je ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković .

Caritas Zadarske nadbiskupije organizirat će kreativne radionice, provoditi socijalne usluge savjetovanja i pomaganja te usluge psihosocijalne potpore za 20 korisnika s utvrđenim invaliditetom koji su u njihovoj bazi korisnika. (Hina)