EHO, Nekategorizirano

“Promjena počinje pozivom”: Podrška i informacije u prijavi kaznenih djela

Žrtve i svjedoci kaznenih djela i prekršaja mogu anonimno i besplatno potražiti emocionalnu podršku i informacije na liniji 116 006, gdje će im pomoći tim Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, priopćila je u ponedjeljak Udruga za podršku žrtvama i svjedocima.

Hrvatska je jedna od 13 europskih država s linijom za podršku žrtvama i svjedocima. koji je mogu koristiti danonoćno, anonimno i besplatno, sedam dana u tjednu, na hrvatskom ili engleskom jeziku.

Cilj je promijeniti perspektivu žrtava i svjedoka te im pružiti emocionalnu podrške uz pravne i praktične informacije o koracima koje mogu poduzeti kako bi prijavili djela, kaže Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja.

Od osnivanja Centra 2013. do 18. rujna 2022. ukupno je zaprimljeno preko 13.400 poziva ukupnog trajanja od oko 450.000 minuta, izvijestila je udruga.

Liniju najčešće zovu žrtve obiteljskog nasilja, a u posljednje dvije godine zaprimljena su 1524 poziva žrtava rodno uvjetovanog nasilja.

Jedna od najčešćih taktika nasilnika upravo je izoliranje žrtve ucjenom, a “promjena može započeti samo jednim pozivom”, poručuju s linije 116 006.

Centar djeluje od 2013. i osnovan je kao projekt Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, koji je nastao u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave te Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).
(Hina)