EHO, Nekategorizirano

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima održala Volonterski dan u Srednjoj školi Ludbreg

Volonterski dan 1U povodu volonterskog dana Srednje škole Ludbreg ispred same škole održana je medijska konferencija na kojoj su predstavljene planirane volonterske akcije volontera i volonterki Srednje škole Ludbreg. Konferencija je održana u organizaciji provoditelja projekta, Udruge za podršku žrtvama i svjedocima te Srednje škole Ludbreg. Tijekom volonterskog dana volonteri su posjetili više institucija i organizacija civilnog društva, Crveni križ Ludbreg, Udrugu “Ludbreško sunce”, te školske vrtove, prenosi Ludbreg.hr .

Volonterski dan održava se u sklopu projekta “(Ne)budi mi (ne)prijatelj”, a potaknut je željom mladih iz Srednje škole Ludbreg za ukazivanjem na vrijednosti volontiranja kroz vlastiti primjer. Projekt provodi Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u partnerstvu sa Srednjom školom Ludbreg.

Ovo je posljednja aktivnost u sklopu našeg projekta namijenjenog promociji volontiranja među mladima, a mi smo stavili naglasak na prevenciju nasilja među djecom i mladima i sve te aktivnosti koje smo proveli bile su usmjerene na promociju volontiranja i prevenciju nasilja među djecom i mladima. Drago nam je što su se naši volonteri odlučili promovirati volontiranje na ovakav način, organizacijom volonterskog dana i posjetom institucijama u kojima će pokazati što su naučili. – poručila je Maja Štahan iz Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.

Foto: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima
Foto: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima

Ravnatelj Srednje škole naglasio je kako je svaki projekt vrijedan jer stvara temelje za budućnost srednjoškolaca.

Nama kao Srednjoj školi jedan je od prioriteta biti dio projekata, a posebno mi je drago što se velik broj učenika uključio u volontiranje, osjetili su potrebu biti dio njega – rekao je Josip Zdelar, ravnatelj Srednje škole Ludbreg.

Konferenciji je nazočio i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

Drago mi je danas biti ovdje i dati podršku samoj Udruzi koja radi pravu stvar još od 2006. godine i pomaže ne samo žrtvama već i svjedocima u sudskim procesima. Ovaj projekt je zapravo još jedan u nizu onih malih projekata koji popunjavaju socijalnu i ljudsku mrežu našega grada. Srednja škola na ovaj način razvija jednu ideju koja polako nestaje u našim zajednicama, a to volontiranje, rad za druge i rad zbog drugih. Volontiranje je rad za prijatelja kojega možda i ne poznajemo, a to je vrijednost koju će ovi mladi ljudi usaditi u svoje živote i u budućnosti promišljati o međuljudskim odnosima – kazao je gradonačelnik.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda Operativni program: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 562 516,66 HRK te će se projekt provoditi u trajannju od 13 mjeseci, odnosno do 31. kolovoza 2018. godine.

Foto. Udruga za podršku žrtvama i svjedocima
Foto. Udruga za podršku žrtvama i svjedocima

Kroz cijelu školsku godinu, volonteri Srednje škole Ludbreg su, uz pomoć obučenih koordinatora volontera – nastavnika Srednje škole Ludbreg učili o vrijednostima volontiranja i građanskog aktivizma kroz osobit naglasak na promoviranju nenasilne komunikacije.

Kao voditeljica volonterskog kluba mogu reći da imamo 24 stalna volontera koji se redovito odazivaju na sve humanitarne akcije bilo da su vezane uz pomoć naših učenika koji su u potrebi, naših susjeda koji su tu u bližoj okolici ili nekih od udruga koje traže pomoć. Svi četverogodišnji programi uključili su se u današnju aktivnost, dakle preko 60 volontera će danas iskusiti, neki po prvi puta, što znači volontiranje. Darovat će tri sata svoga života za drugoga. Želja mi je da se međusobno svi pokrenemo, da se osvijestimo, da krenemo od nas samih. Često puta svi pričamo kako bi svijet trebao izgledati, a još češće ništa ne poduzimamo po tom pitanju. Kroz ovakve programe škola više nije samo obrazovna institucija nego je i odgojna i nadam se da je ovo samo početak – zaključila je Petra Gal, voditeljica volonterskog kluba u Srednjoj školi Ludbreg.