Aktualno, Nekategorizirano

Riječka konferencija okupila volontere koji pružaju podršku osjetljivim skupinama građana

d2ccfed5f4ae01ff551e291c7d21bf2a_gallery_lwU srijedu je u RiHubu u Rijeci održana konferencija “Volontiranje – za zajednicu, sa zajednicom”, na kojoj su govorili predstavnici/e organizacija iz Rijeke, Splita i Zagreba, a koje pružaju pomoć i podršku osjetljivim skupinama građana.

Na početku konferencije predstavljen je Priručnik za učinkovit menadžment volontera u organizacijama civilnog društva koje pružaju pomoć i podršku osjetljivim skupinama, a koji je nastao u sklopu projekta Unaprjeđenje kapaciteta ženskih organizacija za učinkovit menadžment volontera, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, kojeg provodi SOS Rijeka zajedno s partnerskim organizacijama.

Tijana Tešija i Antonia Matković iz udruge „MI“ – Split govorile su o volonterstvu kao kanalu uključivanja u zajednicu te o volontiranju iz perspektive volonterskog centra.

Maja Opašić i Iva Horvat Maškarin iz udruge Portić predstavile su izazove volontiranja s hospitaliziranom djecom na primjeru programa „Pripovjedač/ica priča za laku noć“, nakon čega su izlaganja imale dvije predstavnice različitih jedinica za podršku žrtvama i svjedocima. Daria Dušević predstavila je način na koji Odjel za podršku žrtvama i svjedocima pri Županijskom sudu u Rijeci uključuje volontere dok se Mateja Meštrović iz Udruge za podršku žrtvama i svjedocima osvrnula na izazove u radu i uspjehe volonterskog programa Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja.

56119503_354865551798729_2531422628699176960_nU drugom dijelu konferencije govorile su riječke udruge koje već dugi niz godina u svoj rad uključuju volontere. Tihana Naglić iz Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter predstavila je njihov poznati projekt – Živu knjižnicu, a predstavnice/i dviju usko povezanih udruga Oaza i Terra govorili su o svojim volonterskim programima.

Konferencija je zaključena izlaganjem predstavnica Volonterskog centra Rijeka Udruge za razvoj civilnog društva SMART o dobrobiti inkluzivnog volontiranja, kako za pojedinca tako i za širu zajednicu.

Biti organizator volontiranja s osjetljivim skupinama korisnika odgovoran je posao te je potrebno stalno usavršavanje i evaluacija učinjenog. Za vrijeme trajanja konferencije sudionice su iznijele mnoge primjere dobre prakse te međusobno prenosile entuzijazam i motivaciju za nastavak rada. Također, zajedno su još jednom potvrdile kako je volontiranje plemenit način vraćanja zajednici čiji smo član.