Aktivizam, Nekategorizirano

Ljetno kino u Društvenom centru Drenova – LFF: Tusta

Projekcija dokumentarnog filma “LFF: Tusta” održat će se u petak 23. srpnja  2021. u 21 sat u Društvenom centru Drenova u Rijeci.

Dugometražni dokumentarac Tusta redatelja Andreja Korovljeva približava nas životu Branka Črnca Tuste, frontmana legendarnog punk-rock banda KUD Idijoti iz Pule. Kroz arhivske materijale i intervjue s gitaristom Sašom Milovanovićem Verudom, basistom Nenadom Marjanovićem Fricom, bubnjarem Diegom Bosuscom Pticom, te kolegama i suvremenicima, kao što su izdavač njihovih prvih albuma Boris Furlan, glazbeni kritičari Petar Janjatović i Dragan Kremer, glazbenici Zoran Predin, Damir Urban i Sejo Sexon, prvi dio filma govori o neočekivanom proboju i meteorskom usponu pulskog sastava. Drugi čin ove specifične rock and roll priče posvećen je ograničenom djelovanju benda i zabranama koje su doživljavali uslijed rata i nacionalističkog ozračja u Hrvatskoj. Nepoljuljanih ideala i beskompromisnog stava, Tusta i KUD Idijoti bili su prvi hrvatski bend koji je nastupio u Srbiji nakon raspada SFRJ, na danas legendarnom koncertu u beogradskoj Hali sportova 2000. godine. Konačno, u finalnom segmentu filma, redatelj Andrej Korovljev fokusira se na posljednje godine i prerani kraj Tustinog života kroz dirljiva svjedočenja članova obitelji i prijatelja, gdje otkrivamo njegovu manje poznatu, intimnu, ljudsku dimenziju bez koje ne bi mogao steći takav društveni značaj – navodi se u FB pozivu Društvenog centra Drenova.

Filmska projekcija osigurana je suradnjom Liburnija Film Festivala i Društvenog centra Drenova.
____________________
Događanje organizira udruga Bez granica u okviru projekta Društveni centar Drenova koji je u studenom prošle godine ugovoren za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda na pozivu “Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice”. Partneri na projektu su Udruga za razvoj civilnog društva SMART, Udruga DREN i grad Rijeka.