Aktivizam, Nekategorizirano

Prosvjed protiv Vatikanskih ugovora, 22.10., Strossmayervo trg, Zagreb

Vjerske zajednice moraju biti odvojene od države
Vjerske zajednice moraju biti odvojene od države

Pokret za sekularnu Hrvatsku organizira četvrti po redu prosvjed protiv Vatikanskih ugovora. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Pozivamo građane na prosvjedni skup “Raskid! 4” na kojem ćemo izložiti razloge za raskid “Vatikanskih ugovora” između Republike Hrvatske i Svete Stolice. Prosvjed će se održati u subotu 22. listopada u 13 na Strossmayerovom trgu u Zagrebu.

Pozvani su svi građani, neovisno da li su vjernici ili ne, svi koji smatraju da vjerske zajednice moraju biti odvojene od države.
Republika Hrvatska je sekularna država u kojoj svi građani imaju ista prava i obaveze, a religijske institucije ne smiju biti iznad zakona.

Pitanje vjere je osobni izbor svakog pojedinog građanina Republike Hrvatske i organizatori to pravo bezrezervno podržavaju. Međutim, to pravo ne smije biti u koliziji sa Ustavom koji jamči odvojenost vjerskih zajednica od države i njezinih institucija, kao i jednakost svih građana pred zakonom.Prosvjed podržavaju i brojne osobe iz javnog života koje supotpisuju ovaj poziv.

Organizatori: Pokret za sekularnu Hrvatsku, Udruga Protagora, Udruga LiberOs, Inicijativa Nisam vjernik, Ateisti i agnostici Hrvatske.

Prosvjed podržavaju:

Tanja Rudež, Boris Pavelić, Vedrana Pribačić, Dario Hrupec, Vesna Teršelič, Rada Borić, Biserka Momčinović, Nenad Horvat, Miroslav Ambruš-Kiš, Nataša Škaričić, Sandra Bartolović, Danijela Dvornik, Dragan Markovina, Jasenka Grujić, Gorjana Gjurić, Davor Njec Hranjec, Predrag Lucić, Vedrana Rudan, Milko Valent, Pavel Gregorić, Neven Budak, Dražen Lalić, Dunja Fališevac, Dubravko Lepušić, Sandi Blagonić, Viktor Ivančić, fra Drago Bojić, Amir Hodžić, Marina Orsag, Ida Prester, Ivica Maštruko, Radoslav Dejanović, Jurica Pavičić, Marijan Crtalić, Renato Matić, Borivoj Radaković…

Kao i mnogi građani i građanke RH., svi oni koji su i do sada javno ukazivali na potrebu odvajanja crkve od države i na potrebu revidiranja i raskidanja vatikanskih ugovora”, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje Marita Šupe.