Aktivizam, Nekategorizirano

Radionica “Stereotipi i predrasude o osobama s invaliditetom u hrvatskim medijima”

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/
foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/

– Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u petak, 7. prosinca, upriličuje radionicu za predstavnike medija na temu medijskog izvještavanja o osobama s invaliditetom na temu “Stereotipi i predrasude o osobama s invaliditetom u hrvatskim medijima”, prenosi Hina.

Radionicu organizira Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, uz pomoć Britanskog veleposlanstva, i na taj će način obilježiti Međunarodni dan osoba s invaliditetom, Međunarodni dan ljudskih prava i 70 godina donošenja Deklaracije o ljudskim pravima.

“Želja nam je osvijestiti obrasce izvještavanja koji nisu u skladu sa zahtjevima Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i naznačiti koji bi bili prikladniji načini, uz što više konkretnih primjera i uključivanje samih osoba s invaliditetom, ali i stručnjaka iz Velike Britanije”, istaknula je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

Radionica će otvoriti prostor za sva pitanja i potrebne informacije vezane uz izvještavanje o osobama s različitim vrstama invaliditeta, a bit će riječi i o iskustvima iz Velike Britanije.

Na radionici će prvobraniteljica Slonjšak predstaviti osobe s invaliditetom na način usklađen sa svrhom Konvencije pravima osoba s invaliditetom (čl.8), savjetnica pravobraniteljice Branka Meić Salie govorit će o tome tko su osobe s invaliditetom, o važnost terminologije i modelima prikazivanja.

U radu u grupama i raspravi bit će prikazano kako izgleda osoba s invaliditetom u Hrvatskoj na temelju onog što se može pročitati u novinama i gledati na televiziji.

Stella Franjić iz Saveza društava distrofičara Hrvatske održat će predavanje na temu “Kako mediji izvještavaju o nama?”, novinarka i urednica Miruna Kastratović govorit će o tome iz novinarskog kuta i teškoćama na koje novinari nailaze prilikom izvještavanja, a članovi Hrvatskog saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom: Ivona Šeparović, Denis Marijon, Albina Žnidar govorit će na temu “Osobe s invaliditetom i mediji – dvije strane, ista priča”.

Radmila Stojanović iz udruge “Susret” govorit će o osobama s psihosocijalnim teškoćama u medijima, dok će o osobama s intelektualnim teškoćama u medijima govoriti iz Udruge za samozastupanje.

Profesor, dr. Rod Hermeston, bivši novinar u Disability Now održat će predavanje o osobama s invaliditetom u medijima u Velikoj Britaniji.

Radionica će biti zaključena raspravom o predrasudama i stereotipima o osobama s invaliditetom u medijskoj slici koja je kreirana u Hrvatskoj i kako je prevladati.

Radionica se održava u Zagrebu u Maloj kući dječjih prava, u Teslinoj 10, od 10 do 13 sati.