Nekategorizirano, Svijet

Revizorski sud EU-a propituje učinkovitost borbe protiv dezinformiranja

Revizorski sud EU-a objavio je u utorak da započinje s procjenom provedbe Akcijskog plana EU-a za borbu protiv dezinformacija, prenosi Hina.

Revizori će procijeniti relevantnost Akcijskog plana za borbu protiv dezinformiranja, rezultate koje je on dosad polučio, kao i okvir odgovornosti koji je njime predviđen.

„Svaki pokušaj zlonamjernog i hotimičnog manipuliranja javnim mišljenjem i njegova narušavanja može biti ozbiljna prijetnja samoj Uniji”, izjavio je Baudilio Tome Muguruza, član Suda koji predvodi ovu reviziju. “Građani EU-a moraju znati je li akcijski plan EU-a za borbu protiv dezinformiranja djelotvoran”, dodao je.

U borbi protiv dezinformiranja potrebno je uspostaviti odgovarajuću ravnotežu između, s jedne strane, zaštite demokracije u EU-u i, s druge strane, očuvanja temeljnih prava slobode govora i medijskog pluralizma.

Prema Europskoj službi za vanjsko djelovanje najveća je prijetnja za EU dezinformiranje iz Rusije, no i druge zemlje počele su primjenjivati slične strategije, navodi Europski revizorski sud.

Radi suprotstavljanja ruskim kampanjama dezinformiranja, Europska služba za vanjsko djelovanje osnovala je 2015. godine radnu skupinu East StratCom. Do lipnja 2017. osnovane su dvije dodatne radne skupine: radna skupina za zapadni Balkan i radna skupinu za jug koja je zadužena za zemlje Bliskog istoka, sjeverne Afrike i Perzijskog zaljeva.

U rujnu 2018. objavljen je Kodeks dobre prakse – skup dobrovoljnih i samoregulatornih obveza koje su internetske platforme i oglašivačka industrija preuzele s ciljem povećanja transparentnosti političkog oglašavanja, pospješivanja zatvaranja lažnih korisničkih računa i demonetizacije poticaja za širenje dezinformacija.

U ožujku 2019. Komisija i Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku uveli su, u suradnji s državama članicama, sustav brzog uzbunjivanja s ciljem poboljšanja suradnje i koordinacije među svim dionicima koji su uključeni u suzbijanje dezinformiranja.

Akcijski plan EU-a uključuje i osiguravanje europskih izbora te potporu višedisciplinarnim i neovisnim provjeravateljima činjenica i istraživačima uz istodobno promicanje medijske pismenosti. U njega je ugrađen plan za udruživanje država članica i institucija EU-a u svrhu izgradnje kapaciteta i proaktivnog suzbijanja dezinformiranja.