EHO, Nekategorizirano

Romska umjetnička zajednica u borbi protiv predrasuda izradom predmeta od otpada

Izložba “Odbačeni”, predmeta izrađenih od otpada u okviru umjetničke zajednice RoUm, održat će se u Zagrebu od 11. do 15. prosinca u prostorima Impact Huba.

Otvorenje izložbe “Odbačeni”, predmeta izrađenih od otpada, održat će se od 18 do 19:30 sati, 11. studenog u prostorijama Impact Huba. Izložba “Odbačeni” dio je turneje Rijeka-Labin-Zagreb, a pripovjeda o otpadu i transformativnoj moći umjetnosti i dizajna koja je odbačene predmete i ljude dovela u sam centar pažnje i društva. Izloženi predmeti nastali su prenamjenom (nadciklažom) otpada od drva, metala i elektronike. Predmeti su izrađeni u suradnji romske zajednice, romskih umjetnika/ica i dizajnera/ica kao i suradnji s neromskim umjetnicama/dizajnericama u okviru RoUm umjetničke zajednice. Izložba sadrži priče o nastanku svakog od predmet i osoba koje su ih napravile. Tijekom igraonica s djecom kao sastavnim, interaktivnim djelom izložbe predmeti dobivaju glas osoba koje su ih izradile i “pripovjedaju” svoju priču.

Izložba, baveći se odbačenim predmetima, podučava o gospodarenju otpadom, ekologiji, i konzumerizmu te doprinosi kritici suvremenog načina života s beskonačnim krugom kupovanja i bacanja predmeta. Također izložba podučava o romskoj zajednici koja je zbog vlastite marginalizacije bila osuđena na bavljenje otpadom a koja sada nastoji tu predrasudu iskoristit kao socijalni kapital u okviru pokreta RoUm svjedočeći o odbačenim ljudima. Dodatno, izložba svjedoči, kroz predmete i njihove “glasnogovornike/ice” o zaboravljenim zanatima i vještinama varenja, obrade drva ali i o novim vještinama i zanatima hakiranja elektronskih uređaja

U subotu i nedjelju (14. i 15. prosinca 2019.) od 10 do 12 sati održat će se igraonice za djecu gdje će kroz igru učiti dizajnirati nove predmete od otpada, učiti o nadciklaži ali i romskoj zajednici. Organizatori izložbe stoga pozivaju roditelje da u miru popiju kavu ili obave stvari u gradu a na čuvanje i igru ostave djecu u dobi od 6 do 14 godina u prostorijama Impact Huba. ● Online izložbu kao “zagrijavanje” za samu izložbu možete pratiti online na Facebook stranici RoUm-a, gdje osim priča o tome kako su predmeti nastali možete izabrati predmet za “meet and greet” s kojim se onda možete upoznati i rukovati na izložbi.

Program je sastavni dio programskog pravca Kuhinja različitosti, projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture te se provodi u suradnji s partnerom Radiona – Zagreb Makerspace a kroz platformu Clubture i uz podršku Reach for Change i Tele 2.

RoUm je zajednica Roma, umjetnika, majstora, dizajnera, edukatora i aktivista, okupljena već preko dvije godine a koja funkcionira kao društveno poduzeće. U njemu romski umjetnicima/ama i dizajnerima/icama u suradnji s neromskim umjetnicima/ama i dizajnerima/icama umjetnici spašavaju i prenamijenjuju otpad u predmete za unutarnji dizajn. Osvojili su do sada brojne nagrade za društvenu inovaciju te sudjelovali i izlagali na mnogim sajmovima i izložbama u Hrvatskoj i šire. Bave se inkluzivnim dizajnom, nadciklažom i primjenjenom umjetnošću stvarajući predmete za uređenje prostora. Svi predmeti su unikati, iznad 95% reciklirani te izrađeni u okviru inkluzivnog dizajna sa snažnim pozitivnim društvenim utjecajem. RoUm je ujedno i projekt suživota, socijalnog poduzetništva, ekološki napor za održivi grad, ljubav prema primijenjenoj umjetnosti, želja za očuvanjem starih zanata, potreba za i poticanje društveno odgovorne potrošnje i pomalo iracionalna vjere da i predmeti mogu imati dušu ako ih dotakne dovoljno ruku…RoUm je prvi azil za odbačene predmete u Hrvatskoj. Projekt počiva na učenju od Roma kroz umjetnost te u vjeri da ono što je stoljećima bila predrasuda prema Romima (bavljenje otpadom) može sada biti naš društveni kapital i način da činimo dobro prenamjenom starih predmeta. (Izvor Večernji list)

Fotografije predmeta s izložbe dostupne su ovdje.