Aktualno, Nekategorizirano

Zagrebački ZOO: U subotu i nedjelju o pticama selicama i neodoljivoj im Africi

foto HINA/ Ministarstvo zaštite okoliša i prirode/
foto HINA/ Ministarstvo zaštite okoliša i prirode/

U zagrebačkom Zoološkom vrtu u subotu i nedjelju obilježit će se Svjetski dan ptica selica, te će edukatori istaknuti važnost zaštite ptica selica i njihovih staništa.

Događanje će se održati od 11 do 18 sati, priopćio je zagrebački Zoološki vrt.

Ispred edukacijskog centra posjetitelji će kroz veliki edukativni postav moći doznati sve o pticama selicama, područjima koja im predstavljaju poseban rizik te načinima na koje im možemo pomoći. Naime, za većinu onoga što ugrožava selice, kriv je čovjek. Najveću im opasnost predstavljaju uništavanje staništa i krivolov.

Projekt S.O.S. Stork u sklopu kojega se posebnim odašiljačem prate rode na njihovu selidbenom putu, a u koji je uključen i Zoološki vrt grada Zagreba, bit će predstavljen ispred velike volijere za afričke ptice. U samoj nastambi posjetitelji će moći doznati što ptice privlači u daleku Afriku.

Za one najmlađe osmišljene su kreativne radionice, zabavne igre te poligoni. Zahvaljujući tome, kažu u ZOO-u, lako će moći naučiti kako se ptice selice orijentiraju te s kojim se sve preprekama na svojim putovanjima susreću.

Članovi Radiokluba Hrvatska Flora Fauna sve zainteresirane će povesti u uzbudljivu potragu za radijskim signalima.

Za ulaz u Zoološki vrt grada Zagreba mogu se koristiti obje blagajne – središnja te ona na istočnoj strani ZOO-a, tj. iz ulice Fakultetsko dobro, kažu u ZOO-u.

Svjetski dan ptica selica obilježava se svakoga drugog vikenda u svibnju radi podizanja svijesti šire javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa. Inicijativa za obilježavanje toga dana pokrenuta je pod pokroviteljstvom međunarodnog Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja. (Hina)