Aktualno, Nekategorizirano

U povodu Međunarodnog dana zaštite životinja u subotu zabavni program na Bundeku

Izvor: Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba
Izvor: Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba

U edukativno-zabavnom programu koji će se u povodu Međunarodnog dana zaštite životinja održati u subotu, 7. listopada na Bundeku, sudjelovat će Zoološki vrt grada Zagreba i Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba. Program će trajati od 10 do 18 sati, a ovogodišnja mu je tema Divlje životinje u gradu.

Subotnji program naslanja se na veliku ovogodišnju kampanju za zaštitu divljih životinja u gradovima „Divlji život grada – u suživotu s divljim životinjama“ koju su Grad Zagreb i Sklonište iz Dumovca pokrenuli u suradnji s Prijateljima životinja. Naime, urbane se sredine naslanjaju na prirodu i oplemenjuju zelenim oazama, pa se u njima mogu susresti predstavnici mnogobrojnih vrsta divljih životinja. Među njima su lisice, lasice, kune zlatice, ježevi i vjeverice. U Zagrebu živi i velik broj ptica – od golubova i vrabaca preko svraka i vrana do divljih pataka i labudova. Kako da njihov suživot s divljim životinjama bude što bolji, građane će na Bundeku educirati djelatnici Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba.

Taj se dan tradicionalno organizira i revija udomljenih pasa. U 11 će se sati svojedobno napušteni, a danas sretno udomljeni psi ponosno prošetati pistom. Tom se revijom želi pokazati koliko svaki pas blista u društvu svojeg najboljeg prijatelja. Sudionici revije sudjelovat će i u tomboli, a donacijama će pomoći psima koji još čekaju novi dom.

U edukativnom kutku Zoološkog vrta grada Zagreba na Bundeku bit će smještene ploče u obliku nekih životinjskih stanovnika grada: lisice, sove, zmije i vrane. Edukatori Vrta posebno zanimljive priče o njima pripremaju za najmlađe posjetitelje.

Predstavit će i projekt Zelene mreže čiji je cilj očuvanje lokalne biološke raznolikosti. Zbog toga će zainteresirane podučavati izradi hranilica i hotela za kukce. Riječi će biti i o problemu udaranja ptica o staklene površine te kako to spriječiti.

Dan kasnije, u nedjelju, svoj edukativni program s Bundeka edukatori će prenijeti u Zoološki vrt. Identične radionice i interaktivna predavanja posjetitelje Vrta očekuju od 11 do 16 sati.