Aktivizam, Nekategorizirano

Zagrebački ZOO: Svjetski dan ptica selica u nedjelju

U zagrebačkom Zoološkom vrtu (ZOO) u nedjelju, 9. svibnja, obilježit će se Svjetski dan ptica selica, posvećen podizanju svijesti javnosti o pticama selicama i potrebi međunarodne suradnje kako bi ih se očuvalo, najavio je u petak ZOO.

“Pjevajte, letite i jedrite poput ptice”, tema je ovogodišnjeg Dana ptica selica. Naglasak je stavljen na ptičji pjev i njihov let koji diljem svijeta nadahnjuju i povezuju ljude koji rade na zaštiti ptica selica i njihovih staništa, kažu u ZOO-u.

Ističu kako se ptice selice smatra i svojevrsnim veleposlanicima prirode jer ne samo da spajaju razna mjesta diljem planeta, nego i povezuju ljude s prirodom.

Posjetitelji ZOO-a moći će zanimljivosti o pticama selicama doznati u nedjelju. 9. svibnja, od 11 do 18 sati u edukativnom kutku gdje će, među ostalim, zainteresirani izbliza moći proučiti perje, jaja, gnijezda i preparirane životinje.

Na svaki puni sat posjetitelji će se kod glavne blagajne ZOO-a moći uključiti u obilazak “Abeceda ornitologije” tijekom kojega će ih edukator upoznati sa svijetom ptica.

Svakog drugog vikenda u svibnju, od 2006. godine, obilježava se Svjetski dan ptica selica. Inicijativu za obilježavanje tog dana pokrenuta je pod pokroviteljstvom Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja.

Širom svijeta organiziraju se različita događanja poput festivala, radionica i izleta s temom promatranja ptica.