Aktivizam, Nekategorizirano

Savez udruga za autizam traži jedinstveni protokol za prijem i zdravstvenu obradu osoba s autizmom

Savez udruga za autizam Hrvatske pozvao je u četvrtak Ministarstvo zdravstva na otvoreni dijalog i kvalitetnu suradnju oko izrade protokola za prijem i zdravstvenu obradu osoba s poremećajem iz spektra autizma, koji bi se primjenjivao u cijelom zdravstvenom sustavu.

“Protekla godina dodatno je naglasila problem na koji naša i sve srodne organizacije ukazuju već dug niz godina – ravnopravan pristup osnovnim zdravstvenim uslugama za osobe s poremećajem iz spektra autizma”, navodi Savez u priopćenju u povodu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu 2. travnja.

Autizam je kompleksan neurorazvojni poremećaj koji stavljamo na spektar zbog činjenice da je izuzetno individualan i specifičan za svaku osobu. Česte karakteristike su prisutnost popratnih zdravstvenih problema, neverbalnost kod značajnog dijela populacije, snažna ovisnost o članovima obitelji te specifična senzorna osjetljivost na zvukove, mirise, vizualne podražaje i slično.

“Ako uzmemo u obzir “specifičnosti” autizma te činjenicu da se zdravstveni sustav našao pred nepredviđenim izazovom dolazimo do situacija u kojima ne postojanje jasnih smjernica, protokola i kanala komunikacije između zdravstvenog osoblja i osoba s poremećajem iz spektra autizma dovodi do stresnih, ali i potencijalno životno opasnih situacije za korisnike sustava”, upozorava Savez.

Njihova inicijativa, ističu, nema financijske ili infrastrukturne zahtjeve, no traži zajedničko razumijevanje i uvažavanje s ciljem stvaranja jednostavnih hodograma i protokola koji mogu promijeniti svakodnevnicu tisuća ljudi s poremećajem iz spektra autizma i njihovih obitelji.

Cilj je dugoročno izbjeći nepovoljne situacije u kojima dolazi do stresnih situacija za medicinsko osoblje, osoba s poremećajem iz spektra autizma te za njihove obitelji, kažu u Savezu čiji će predstavnici idući tjedan sudjelovati na sastanku s državnim tajnikom iz Ministarstva zdravstva.

Centar za autizam: Povezivanje s lokalnom zajednicom uz stručnu podršku

Centar za autizam u Zagrebu poručio je povodom Svjetskog dana svijesti o autizmu kako se osobe s većim teškoćama u razvoju, osobe s poremećajima iz autističnog spektra i složenim potrebama podrške, mogu povezati s lokalnom zajednicom uz stručnu podršku.

Centar ove godine obilježava deset godina od otvaranja prve životne zajednice u Jelkovcu u ožujku 2011., gdje danas živi 21 osoba s autizmom, u četiri životne zajednice. Kao jedan od partnera na ESF projektu “Novi Jelkovec — mjesto neovisnog življenja”, razvijaju model podrške osobama s većim teškoćama u zajednici.

To, poručuju u priopćenju, daje veliku nadu mnogim roditeljima koji strepe što će biti s njihovim djetetom kada odraste, gdje će ono živjeti i na koji način.

Važno je, poručuju u priopćenju, da svi oni čuju da njihova ženska, kao i druge dvije zajednice – muška i mješovita, kreiraju preduvjete za sustav koji će im pružiti kvalitetan život u zajednici uz podršku mobilnog stručnog tima koji Grad Zagreb razvija u Sesvetama kroz ovaj projekt. (Hina)