Nekategorizirano, Stajališta

Svjetski dan svjesnosti o autizmu: Vrijeme za akciju je bilo prekjučer

Vrijeme za akciju je bilo prekjučer, ne dajmo da dođe još jedno sutra u kojem su osobe s autizmom i njihove obitelji prepušteni sami sebi, poručili su iz Saveza udruga za autizam Hrvatske u povodu ovogodišnjeg Svjetskog dana svjesnosti o autizmu koji se obilježava 2. travnja.

Iz Udruge ističu kako je sustav koji bi im trebao biti saveznik – bolestan.

Autizam je kompleksno stanje koje zahtjeva kvalitetnu međuresornu podršku. Svaka osoba s autizmom svoj je mali svemir potreba, ljubavi, i strahova, uspona i padova te svaka ta osoba zaslužuje bolje od ovoga što imamo danas. Sustav probira i dijagnostike je neuređen te opterećen listama čekanja. Rana intervencija za djecu gotovo nije dostupna izvan velikih urbanih središta. Institucije u sustavu vode borbe s birokratskim zaprekama i slijepim ulicama. Odrasle osobe s autizmom ostaju bez podrške nakon 21. godine života. Udruge se financiraju kroz sporadične projekte i učestalo su izložene administrativnom nasilju, tek su neki od problema koje su pobrojali u priopćenju, a s kojima se svakodnevno susreću.

Tražimo okupljanje tima najviše razine na čelu s premijerom

Savez udruga za autizam Hrvatske predlaže hitno okupljanje tima najviše razine na čelu s premijerom kako bi se sustav spasio od propasti koja povlači sa sobom u očaj tisuće ljudi.

Ovaj travanj, kažu, kreću u akciju kojom će iznijeti pojedinačne probleme pred samu Vladu i premijera Andreja Plenkovića. Priča autizma nije monolit već je mozaik koji čine tisuće različitih priča i sudbina, od kojih mnoge nisu lijepe.

Prevalencija je zadnjih deset godina u kontinuiranom porastu. Unatoč svim apelima za kvalitetnijem sustavom podrške osobama s autizmom i njihovim obiteljima pomaci su frustrirajuće spori i napredak nedostatan, poručuju iz Saveza. (Hina)