Aktualno, Nekategorizirano

Na Jarunu u subotu obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježit će se u subotu na Jarunu, uz niz edukativnih i zabavnih aktivnosti, a među njima će biti i natjecanje u bumper loptama koje simboliziraju zatvorenost osoba s PSA u zaseban svijet.

Lopte simboliziraju izoliranost osoba s PSA, ali i pokušaje da sudjeluju u svakodnevnim aktivnostima koje su im u većini slučajeva nedostupne i iznimno uznemirujuće, pa i frustrirajuće, naveli su organizatori – Udruga za autizam Zagreb i Savez udruga za autizam Hrvatske te napomenuli kako se događanje trebalo održati 2. travnja, kada se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu, ali je zbog lošeg vremena odgođeno.

Događajima pod motom “Naš autizam je stanje – sustav je bolestan” žele dodatno pružiti uvid u svakodnevni život djece i odraslih koji se suočavaju s poremećajem iz spektra autizma te osvijestiti sugrađane o promicanju prava i poboljšanju kvalitete života tih osoba.

“Sustav se, za razliku od djece i ljudi s PSA, može liječiti jer na njega možemo utjecati“, izjavio je predsjednik Udruge za autizam – Zagreb Igor Ružić.

Glavni cilj događanja je pružiti potporu osobama s poremećajem iz spektra autizma, a obiteljima i osobama iz njihovog bliskog okruženja poručiti da nisu sami i da Udruga aktivno radi na poboljšanju uvjeta života osoba s PSA, istaknuo je.

Građane su pozvali da im se u subotu od 11 sati pridruže na Malom jezeru Sportsko-rekreacijskog centra Jarun i podrže njihove zahtjeve koji će biti upućeni Vladi.

Koordinator projekata Saveza udruga za autizam Hrvatske Nikola Tadić upozorio je da još uvijek nema točnog broja osoba s PSA u Hrvatskoj zbog čega mnogi od njih ne mogu ostvariti svoja prava koja su “ionako zanemariva”. Sve koji smatraju da imaju PSA ili dijete s PSA, a nisu u sustavu, pozvao je da ispune obrazac na Jarunu ili na WEB i Facebook stranici SUZAH-a ili UAZ-a i opišu problem, što će također predati Vladi RH, zajedno sa zahtjevima za poboljšanjem statusa svake pojedine osobe s PSA.

Pokrovitelj ovogodišnjeg obilježavanja je Grad Zagreb i gradonačelnik Tomislav Tomašević. Dolazak su najavili i predstavnici Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Grad Zagreb je ovaj dan već podržao simboličkom aktivnošću – fontane kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice 2. travnja su bile obojane u plavo svjetlo u znak podrške osobama s poremećajem iz spektra autizma.

Udruga je također pozvala sve da na info pultu udruge kupnjom suvenira koje izrađuju djeca i odrasli s PSA sudjeluju u prikupljanju sredstava za ljetovanje članova u Šimuni Camping Villageu na otoku Pagu. (Hina)