Nekategorizirano, Svijet

Seksualni skandali potresaju i međunarodne humanitarne organizacije

Ured humanitarne organizacije Oxfam u Londonu, EPA/ANDY RAIN
Ured humanitarne organizacije Oxfam u Londonu, EPA/ANDY RAIN

– Skandal sa seksualnim zlostavljanjem u međunarodnim organizacijama humanitarne pomoći koji je počeo s Oxfamom u srijedu, proširio se i na Liječnike bez granica.

Skupina poznata po svom francuskom akronimu MSF priopćila je da je prošle godine primila 146 pritužbi za seksualno zlostavljanje, od čega ih se 40 pokazalo utemeljenim.

Kao rezultat toga, Liječnici bez granica otpustili su 19 zaposlenika.

S 40.000 suradnika diljem svijeta, MSF je jedna od najvećih svjetskih humanitarnih skupina.

“MSF je svjestan i da mnogi slučajevi seksualnog zlostavljanja bivaju neprijavljeni”, priopćila je organizacija.

U isto vrijeme se i Oxfam, također velika međunarodna humanitarna udruga, bori s optužbama za netransparentnost oko upletenosti dijela osoblja u skandal s prostitutkama nakon razornog potresa na Haitiju 2010.

Skandal je doveo do ostavke zamjenice direktora Oxfama Penny Lawrence i doveo u pitanje donacije britanske vlade toj organizaciji, koje se godišnje penju i do 36 milijuna eura.

Britanska vlada zaprijetila je u srijedu da će prekinuti sve veze s humanitarnim organizacijama koje zataškavaju seksualne skandale.

“Ako ne prijavite svaki ozbiljni incident ili optužbu, ne možemo biti partneri”, kazala je britanska ministrica za međunarodnu pomoć Penny Mordaunt.

Britanska je glumica Minnie Driver zbog zataškavanja skandala na Haitiju podnijela ostavku na svoju ulogu veleposlanice Oxfama.

Nekoliko Oxfamovih sponzora i partnera, poput Vise i Marks and Spencera priopćili su da razmatraju situaciju.