Inicijative, Nekategorizirano, Svijet

Seoul gradi muzej u čast “žena za utjehu”

EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT
EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Južna Koreja namjerava izgraditi u Seoulu muzej u znak sjećanja na žene koje su tijekom II. svjetskog rata služile kao seksualne robinje japanskim vojnicima.

Planove izgradnje muzeja predstavila je južnokorejska ministrica za rodnu ravnopravnost Chung Hyun-back čime je obnovljen dugogodišnji diplomatski spor između dvije susjedne zemlje.

Južnokorejski povjesničari tvrde kako je oko 200.000 žena, većinom iz te zemlje, ali i iz drugih dijelova Azije, bilo prisiljeno raditi u japanskim javnim kućama od 1939. do 1945. Japan, s druge strane tvrdi kako ne postoje dokumenti niti dokazi koji potvrđuju te tvrdnje.

Južnokorejska ministrica nije otkrila kada će muzej biti otvoren niti što će u njemu biti izloženo.

Prošlog tjedna povjesničari su u Južnoj Koreji objavili snimku seksualnih robinja koja traje 18 sekundi, a otkrivena je u američkoj nacionalnoj arhivi.

Vjeruje se da snimak načinjen 1944. godine, a na njemu se vidi skupina od sedam žena koje stoje ispred hotela kojeg je japanska vojska koristila kao javnu kuću u kinskom Songshanu. Imena tih žena nisu obznanjena, ali neke od njih su identificirane kao one koje se pojavljuju na jednoj od rijetkih fotografija na kojoj su prikazane južnokorejske ‘žene za utjehu’, poručili su stručnjaci sa Nacionalnog sveučilišta u Seoulu.