Nekategorizirano, Svijet

Slovenski Amnesty International: nezakonito postupanje prema migrantima

Interne instrukcije slovenske policije iz 2018. o postupanju s migrantima koji u Sloveniji žele dobiti međunarodnu zaštitu dokazuju učestalu praksu njihova nezakonitog vraćanja u Hrvatsku, ali i neopravdano etničko profiliranje potencijalnih azilanata, tvrde slovenski aktivisti Amnesty Internationala, prenosi Hina.

“Dokumenti potvrđuju ono što smo mi tvrdili cijelo vrijeme i dokazali svojim istraživanjem, a to je da naša policija provodi zabranjeni push-back (prisilni izgon preko granice), u čemu surađuje s hrvatskim organima”, navedeno je u priopćenju slovenskog ogranka međunarodne organizacije za ljudska prava koje prenose mediji.
Na traženje te organizacije i prema odluci upravnog suda policija je nedavno bila prisiljena objaviti veći dio dokumenata iz prve polovice 2018. o “spornim” procedurama policije u postupanju prema migrantima.

U jednom od dokumenata policijske uprave Novo Mesto, zadužene za sektor granice s Hrvatskom, navodi se da prilikom privođenja migranata na granici, ako je do toga došlo u nazočnosti hrvatskog policajca u mješovitoj ophodnji granice, “treba tumačiti da je zahtjev za međunarodnu zaštitu (migrant) dao u Hrvatskoj”, prenose u utorak slovenski mediji.
Spomenuta instrukcija policije u Novom Mestu sukladna je dokumentu što ga je prije toga ravnateljstvo policije u proljeće prošle godine poslalo policijskim upravama, navodi ljubljanski list “Dnevnik”.

U tom je dokumentu navedeno da slovenski policajci u mješovitim patrolama na granici prepuštaju migrante hrvatskim kolegama i u slučajevima kad su privedeni na slovenskom ozemlju te ako su azil najavili slovenskim, a ne hrvatskim policajcima, navodi “Dnevnik”, koji je pratio spomenutu problematiku od 2018., kad su se pojavila prva postupanja s migrantima u vrijeme tadašnje vlade koju je vodio Miro Cerar.

Dio dokumenata, koje je po odluci suda morala objaviti policija, još uvijek je “cenzuriran”, ali se iz onih dostupnih mogu rekonstruirati policijska uputstva za migrantsku problematiku. Iz toga se može naslutiti da se postupci nisu vodili u skladu s konvencijama i zakonom, iako je to policija više puta negirala i tvrdila da nije istina kako je “tražitelje azila u Sloveniji prepuštala Hrvatima”, navodi “Dnevnik”.

U praksi se je, međutim, “push back” tražitelja azila zatečenih u Sloveniji odvijao tako da su oni s granice odvođeni u policijsku postaju u Sloveniji, gdje su se njihove namjere za traženje azila “ignorirale”, nakon čega su u “formalnom postupku” vraćani u Hrvatsku, a onda iz Hrvatske u BiH, navodi list.

Prema pisanju medija, iz dokumenata koje je dobio Amnesty International Slovenije vidljiv je i protupravni naputak policiji da migrante treba etnički profilirati, te one iz Alžira i Maroka zatvoriti u centar za strance u Postojni, navodno zbog toga što su marokanski i alžirski državljani u većoj mjeri zlorabili postupke azila, drogirali se i kršili javni red i mir te krali.

U slovenskom Amnesty Internationalu tvrde kako je to bio “zabranjeni oblik diskriminacije” na koji su policiju upozoravale i sudbene vlasti, jer su se takvi migranti neopravdano profilirali s obzirom na zemlju podrijetla, a da sadržajno nisu ispitivani njihovi zahtjevi za dobivanje azila u svakom individualnom slučaju.