Nekategorizirano, Stajališta

Centar za mirovne studije: O kršenju ljudskih prava migranata ove godine progovorili i policajci

Na Međunarodni dan migranata Centar za mirovne studije u priopćenju, koje u cijelosti prenosimo, podsjeća kako potragu ljudi za sigurnošću i zaštitom i kroz 2019. godinu nasilno prekidaju i onemogućavaju oni čija je dužnost osigurati zaštitu i sigurnost.

Kršenja ljudskih prava migranata svakodnevno se događaju na granicama, baš kao i u dubini teritorija Republike Hrvatske. Onemogućavanje pristupa sustavu azila i nezakonito protjerivanje osoba s hrvatskog teritorija preko zelenih granica u susjedne zemlje praćeni su sve okrutnijim nasilnim praksama, koje uključuju skidanje, korištenje elektrošokova, batinanje, žigosanje i pucanje na migrante te arbitrarnu detenciju, čega nisu pošteđena niti djeca.

Samo ove godine, na to su uz Centar za mirovne studije upozoravali i Border Violence Monitoring Network, Are You Syrious, Amnesty International, Human Rights Watch, UN-ov posebni izvjestitelj za ljudska prava migranata, Vijeće Europe, Pučka pravobraniteljica, članovi Europskog parlamenta te brojni domaći i strani mediji. Čak je i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, u nepažnji, švicarskoj televiziji potvrdila da se provode nasilna i nezakonita protjerivanja, odnosno pushbackovi. Međutim, unatoč priznanju i upozorenjima na grubo kršenje ljudskih prava i domaćeg, europskog i međunarodnog prava, Europska komisija dala je Hrvatskoj zeleno svjetlo za ulazak u Schengen, iako je priznala kako ove optužbe kao i zaštita ljudskih prava predstavljaju izazov.

Sustavnu narav ovih praksi potvrđuje ustrajnost hrvatskih vlasti u neprocesuiranju nezakonitosti. Na to ukazuju tri godine bez učinkovitih istraga, nedostatak civilnog nadzora rada policije kao i nezavisnih mehanizama nadzora u pograničnim područjima te onemogućavanje pristupa podacima o postupanju policije pučkoj pravobraniteljici, kao Nacionalnom preventivnom mehanizmu te diskreditiranje njezinog rada.

Kulminaciju nezakonitosti i nasilja u ovoj godini najbolje pokazuje učestala i neovlaštena upotreba oružja te sve češća svjedočanstva policijskih službenika o organizaciji nezakonitih postupanja i ilegalnim naredbama koje su primorani izvršavati. Anonimno pismo policijskih službenika pučkoj pravobraniteljici potvrdilo da je korištenje oružja pri nezakonitom protjerivanju migranata s hrvatskog teritorija ustaljena praksa. Drugi je policajac u anonimnom intervjuu ljetos potvrdio kako naredbe o uskraćivanju pristupa azilu i nezakonitom postupanju dolaze od nadređenih. Posljednje svjedočanstvo policijskog službenika ukazuje kako je u nezakonitosti upleten sam vrh policije, a opisuje nezakonitu strukturu same ‘jedinice’ koja se služi protupravnim metodama kako bi izbjegla evidentiranje dokaza o nezakonitom protjerivanju koje provodi uz arbitrarnu detenciju u garažama, razdvajanje obitelji, nezakonito korištenje pasa za napad.

Osim eskalacije nasilja, 2019. godinu obilježili su hrabri istupi policajaca koji su doista stali u obranu humanosti i ljudske sigurnosti, osjetili odgovornost za zaustavljanje prakse nezakonitog protjerivanja i progovorili protiv nasilja na koje ih svojim naredbama prisiljavaju nadređeni. Upravo ti istupi svima nam daju poticaj da od Vlade RH zahtijevamo punu i bezrezevnu brigu za živote te dostojanstvo migranata i svih građana Hrvatske koje pogađaju ove nasilne prakse.