Aktualno, Nekategorizirano

Što sve treba osigurati Zakonom o koncesijama?!

cms_crRasprava se održava 29. lipnja u 14 sati u u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva, Perkovčeva 2, u Zagrebu.

U proteklih mjesec dana Pokret otoka i prijatelji pokrenuli su raspravu o problematičnim odredbama prijedloga Zakona o koncesijama te predložili amandmane na one odredbe prijedloga koje bi potencijalno imale dugoročne negativne učinke na zaštitu javnih dobara i javnog interesa, te porast koruptivnih rizika u procesima dodjeljivanja koncesija.

Ključan zahtjev koji je Pokret otoka postavio pred saborske zastupnike i Vladu RH je da se osigura treće čitanje Zakona, a da se u međuvremenu otvori javna rasprava o sadašnjem prijedlogu Zakona, koji u ovom obliku nije prošao javno savjetovanje. Naime, javno savjetovanje je prošao prijedlog aktualan za vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića, a koji je u međuvremenu mijenjan. Prema mišljenju Povjerenice za informiranje, u takvim slučajevima potrebno je ponovno otvoriti javnu raspravu odnosno savjetovanje o prijedlogu Zakona.

S obzirom na to da je glasanje o prijedlogu Zakona o koncesijama odgođeno, no bez izražene spremnosti za upućivanje Zakona u treće čitanje i otvaranje javnog savjetovanja, Pokret otoka i prijatelji odlučili su organizirati stručnu raspravu o prijedlogu Zakona te na temelju iznesenih teza otvoriti i raspravu s javnošću o mogućim alternativama onim odredbama Zakona, koje se procjenjuju štetne za zaštitu javnih dobara ili javni interes.

Više informacija možete pronaći OVDJE.