Nekategorizirano, Svijet

Stotine milijuna životinja stradale u australskim požarima

Stotine milijuna životinja uginule su ili gladuju, izgubile su stanište i preseljene su zbog stotina požara koji tjednima haraju istočnom i južnom Australijom, prenosi Hina.

U proteklim danima snimke žednih i iscrpljenih koala kojima vodu daju biciklisti ili vozači pobudile su ogroman interes za posljedice požara po životinje.

“Najgore je onima koje vidite kako potpuno ukočene sjede na zemlji”, rekao je John Grant, glasnogovornik organizacije Wildlife Information, Rescue and Education Service (WIRES) koja ima 2600 volontera.

“Neće se oporaviti jer su udahnuli puno vrućeg zraka i dima. Nisu mrtve, ali neće ni preživjeti”, objasnio je.

Do sada je preko sedam milijuna hektara zemlje, što je površina Češke, izgorjelo u Australiji tijekom požarne sezone.

Preko 800 milijuna domaćih životinja poginulo je ili na neki drugi način pogođeno požarima u Novom Južnom Walesu, saveznoj državi u kojoj je situacija najgora, navodi profesor ekologije sa Sveučilišta u Sidneyu Chris Dickman. 

U državi Victoria, gdje je spaljeno preko milijun hektara zemlje, “procjenjuje se da je do 500 milijuna životinja, uključujući ugrožene vrste, skončalo u požarima”,

Sue Ashton, ravnateljica jedine bolnice za koale u Port Macquarieu, koji je isto pogođen požarima, procjenjuje da su umrle desetine tisuća koala.

“Samo u našem području umrle su stotine koala. U jednom malom području koje proučavamo već dugo vremena, 350 koala uginulo je, odnosno dvije trećine ukupne populacije”, rekla je Ashton za dpa i istaknula da čine sve što je u njihovoj moći da pomognu životinjama.

“Vidimo životinje koje pate od dehidracije, iscrpljenosti i opeklina”, kazala je.

Volonteri WIRES-a udomili su tisuće ptica koje često padaju na tlo zbog vrućeg zraka, ali su udomili i klokane, zdepaše, koale i oposume.

Mnoge majke odbacuju mladunce kako bi se spasile, rekao je Grant.

Euan Ritchie, profesor ekologije na Sveučilištu Deakin kaže da je “prerano procijeniti potpuni utjecaj požara na vrste (životinjske)”.

“Međutim, uzimajući u obzir veliku rasprostranjenost i snagu požara, već ugrožene vrste možda su na putu prema izumiranju, a nekoć relativno česte i brojne vrste sada su možda ranjive”, kazao je.

“Strahujemo za mnoge prašumske vrste koje uobičajeno ne dolaze u doticaj s vatrom i zbog toga nisu naročito otporne”, dodao je.

Preko 150 hektara zemlje već je izgorjelo na otoku Kangaroo na jugu Australije, a vlasti procjenjuju da je tamo uginula, ili će uginuli, polovica životinja, uključujući koale.

Jedino koale na tom otoku, gdje ih je živilo oko 50 tisuća, nisu pogođene spolno prenosivom bakterijom klamidijom, kojom je zaražena preko polovica populacije koala drugdje u Australiji.