Inicijative, Nekategorizirano, Stajališta

Stotinjak svjetskih udruga uputilo apel EU da odustane od "sramotne" migracijske politike

Udruge izražavaju "veliku zabrinutost" zbog nakane Europske komisije da dogovori "paktove" s afričkim državama.
Udruge izražavaju “veliku zabrinutost” zbog nakane Europske komisije da dogovori “paktove” s afričkim državama.

Stotinjak nevladinih organizacija u ponedjeljak je od europskih zemalja zatražilo da ne pristanu na to da glavni cilj vanjske politike EU-a odsad bude poticanje zemalja trećeg svijeta, osobito afričkih, da spriječe priljev izbjeglica prema Europi.

U pozivu koji su, među ostalima potpisali Oxfam, Human Rights Watch i Amnesty International, potpisnice izražavaju “veliku zabrinutost” zbog nakane Europske komisije da dogovori “paktove” s afričkim državama, uvjetujući pomoć EU-a rezultatima u zaustavljanju migranata.

Takav bi potez mogao rezultirati “vanjskom politikom koja će imati samo jedan cilj – zaustaviti migraciju nauštrb europske vjerodostojnosti i s negativnim učinkom na obranu temeljnih ljudskih prava”, stoji u njihovu apelu.

Potpisnici aludiraju na nedavnu odluku Liječnika bez granica koji su odbili financiranje Europske unije i zemalja članica, želeći na taj način osuditi “sramotnu” migracijsku politiku bloka.

Komisija je početkom lipnja najavila nov partnerski okvir za migracije – snažniju suradnju s trećim zemljama radi boljeg upravljanja migracijama.
Migracijski je pritisak “novo normalno stanje” za EU i partnerske zemlje te je dio veće globalne krize raseljavanja. Da bi se zajednički pristupilo problemu na smislen način, potreban je koordiniraniji, sustavniji i strukturiraniji pristup koji će odgovarati interesima EU-a i njegovih partnera, navela je Europska komisija na svojim internetskim stranicama.
Obnovljeno partnerstvo s trećim zemljama bit će u obliku prilagođenih “paktova” koji će se pripremati u skladu sa stanjem i potrebama svake partnerske zemlje, ovisno o tome je li riječ o zemlji porijekla, tranzitnoj zemlji ili zemlji koja ugošćuje mnogo raseljenih osoba.
Kratkoročno će Europska komisija sklopiti paktove s Jordanom i Libanonom te raditi na dogovaranju paktova s Nigerom, Nigerijom, Senegalom, Malijem i Etiopijom i istovremeno pojačati aktivnosti s Tunisom i Libijom, ističe Bruxelles. (HINA)