Hrvatska, Nekategorizirano

SUH predlaže ukidanje dosmrtnog uzdržavanja i uvođenje Registra ugovora o doživotnom uzdržavanju

suhSindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) poslao je u srijedu ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću inicijativu za izmjenu Zakona o obveznim odnosima, radi ukidanja instituta dosmrtnog uzdržavanja i uvođenja Registra potpisanih ugovora o doživotnom uzdržavanju.

Kao razlog pokretanja inicijative ističu česte slučajeve zlouporabe instituta uzdržavanja s kojima se u radu susrelo Pravno savjetovalište SUH-a, u kojima su gotovo uvijek starije osobe oštećene kao primatelji uzdržavanja i bez mogućnosti da same zaštite svoja prava.

“Takvom stanju najviše doprinose nemar institucija i loši zakoni koji zanemaruju razloge za uzdržavanjem, odnosno duboku starost i nesposobnost vođenja brige za svakodnevne potrebe, nikakvu ili nedovoljnu brigu osoba koje su ih dužne zakonski uzdržavati, financijske poteškoće, nedovoljne prihode za samostalno uzdržavanje, usamljenost i tešku bolest”, stoji u priopćenju SUH-a.

Ističu kako postojeća načela koja vrijede u ugovornim odnosima ne štite dovoljno slabiju ugovornu stranu (primatelja uzdržavanja), pa bi bilo korisno urediti zakonske članke s osobitom zaštitom prava primatelja uzdržavanja.

Stoga SUH predlaže da ovlaštena osoba (bilježnik ili sudac) uputi stranke na moguće posljedice potpisivanja takvog ugovora i provjeri jesu li stranke sposobne i ovlaštene za sklapanje ugovora. Centar za socijalnu skrb prema mjestu prebivališta primatelja uzdržavanja ocijenit će jesu li ugovorom zaštićene sve potrebe i želje uzdržavane osobe, a ako takva potvrda nije priložena ugovoru, on je ništavan.

Predlažu da se pri Centrima za socijalnu skrb vode Registri sklopljenih ugovora o doživotnom uzdržavanju, gdje će se moći provjeriti svi relevantni podaci, a osobito onaj ima li davatelj uzdržavanja tri ili više važećih ugovora istovremeno.

SUH naglašava kako se sporovi vezani za raskid ugovora o doživotnom uzdržavanju trebaju smatrati hitnim, a sud treba biti dužan sazvati prvo ročište u roku 15 dana, te donijeti presudu u roku šest mjeseci, računajući od dana podnošenja tužbe za raskid ugovora. Naime, prema sadašnjem stanju uzdržavane osobe koje pokrenu tužbu protiv uzdržavatelja obično umru prije okončanja spora.

Sindikat traži da se ukine institut dosmrtnog uzdržavanja zato što je kod tog ugovora prijenos imovine moguć odmah nakon potpisivanja, što stvara zabunu kod uzdržavane osobe i plodno je tlo za prijevare i zlouporabu starijih osoba.

“Ovim izmjenama SUH traži povećanje nadzora nad potpisivanjem ugovora o doživotnom uzdržavanju, zaštitu starijih osoba od zlouporabe njihove slobodne volje i imovine, te reguliranje provedbe ugovora i stroži nadzor postupanja davatelja uzdržavanja nad korisnicima”, kaže se u priopćenju.