Hrvatska, Nekategorizirano

Svjetski dan cerebralne paralize obilježava se 5. listopada

HSUCDP petu godinu zaredom obilježava ovaj dan

Svjetski dan cerebralne paralize je pokret osoba s ovim oblikom invaliditeta, njihovih obitelji i organizacija koje ih podržavaju, u više od 50 zemalja svijeta, piše In Portal.

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize (HSUCDP) već petu godinu zaredom, zajedno s velikim sestrinskih organizacija diljem svijeta, sudjeluje u obilježavanju Svjetskog dana cerebralne paralize.

– Pozivamo naše udruge članice da se i ove godine aktivno uključe u globalni pokret i obilježe 5. listopada u svojim zajednicama – poručuju iz HSUCDP-a.

– Obzirom da je ovogodišnja tema pokreta posvećena podizanju znanja i javne svijesti o cerebralnoj paralizi predlažu da prema vlastitom izboru kampanju provedete u suradnji s osnovnom i/ili srednjom školom.

Kao znak prepoznatljivosti koristite zelenu boju; ukrasite školu/učionicu zelenim balonima i zelenim vrpcama. Pozovite osobu s cerebralnom paralizom da ispriča svoju priču i predložite na koji način možete doprinijeti pozitivnim promjenama. Senzibilizacijom učenika i nastavnika pokazujemo da su osobe s cerebralnom paralizom ravnopravni članovi društva koji imaju pravo ostvariti svoj puni potencijal.

Vizija pokreta je osigurati djeci i odraslima s cerebralnom paralizom ista prava, pristup i mogućnosti u društvu. Zbog toga pokret počinje s temom: JA SAM OVDJE. Potaknite osobe s cerebralnom paralizom da posjete stranicu Svjetskog dana cerebralne paralize, označe se na mapi svijeta i podijele svoju priču kroz obrazac “Ja sam ovdje, želim da svijet zna…“ na poveznici worldcpday.org/add-your-story.

Cerebralna paraliza je stanje (a ne bolest) nastalo uslijed oštećenja mozga do kojeg može doći za vrijeme trudnoće, za vrijeme ili neposredno nakon poroda ili nakon prvog tjedna od poroda. Oštećenja se, ovisno o jačini, manifestiraju kroz slabije ili jače izražene teškoće pri kretanju i držanju.

Kod cerebralne paralize se redovitim i pravilnim vježbama može doći do faze kada će dijete moći samostalno obavljati neke funkcije te tako izvući iz djeteta njegov maksimalan potencijal, no potpuno izlječenje ne postoji, štoviše, postoji velika mogućnost da će se s godinama djetetove mogućnosti smanjivati.

Cerebralna paraliza pojavljuje se kod dvoje do petero djece na tisuću novorođenčadi i vrlo ju je teško uočiti u djetetovom ranom djetinjstvu.