EHO, Nekategorizirano

Trkači okupljeni oko inicijative “PoKRENI” osigurali aktivne proteze djeci s oštećenjem donjih ekstremiteta

Samo 31 dan po otvaranja izazova “PoKRENI”, koji je trebao trajati do kraja kolovoza, više od 1800 trkača diljem RH i u ovoj izvanrednoj situaciji pretrčali su traženih 100.000 kilometara te osigurali donaciju za kupnju proteza za troje djece s oštećenjem donjih ekstremiteta, prenosi Hina.

Iz GRAWE osiguranja u subotu su priopćili kako su na taj način svojim trkačkim koracima osigurali djeci da i sama, neka i prvi put u životu, trče i bave se sportom i drugim aktivnostima ravnopravno sa svojim vršnjacima.

Izazov “PoKRENI – pokloni svoje kilometre“ održava se 6. godinu za redom i cilj mu je potaknuti što veći broj ljudi ne samo na aktivno kretanje, već i pomoć u ostvarenju društveno važnih promjena, s naglaskom na poboljšanje životnih uvjeta djece s određenim zdravstvenim poteškoćama.

Ove su se godine cjelokupnoj akciji priključili i trkači iz poslovne zajednice koji su kroz izazov #htb2runchallenge #ostanidoma donirali kilometre pretrčane u svom domu i time dokazali da “gdje postoji volja, postoji i način” te dodatno doprinijeli brzom ostvarenju cilja.

Ovogodišnji izazov otvoren je 7. travnja, na Svjetski dan zdravlja, a cilj je bio prikupiti 100.000 kilometara koje će osiguravajuće društvo GRAWE Hrvatska pretvoriti u novčanu donaciju od 100.000 kuna za kupovinu tri aktivne proteze za djecu s oštećenjem donjih ekstremiteta na koje nemaju pravo preko HZZO-a.

S obzirom na brzo ostvarenje cilja, aktivne proteze već će krenuti u izradu i prilagodbu za Antoniju (15), Bornu (14) i Ivana (5), koji će do kraja godine dobiti svoje proteze i moći aktivnije se kretati.

Predsjednica Udruge amputiranih Grada Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ) Ana Sršen komentirala je uspjeh ovogodišnje akcije riječima kako je nevjerojatna energija svih trkača koji već drugu godinu nesebično sudjeluju u prikupljanju kilometara za djecu.

“Hvala im na svakom pretrčanom, poklonjenom kilometru kojim su osigurali djeci bez donjih ekstremiteta da osjete trkački pokret, nužan ne samo za sport i aktivan život, već za njihovu bolju i mobilniju svakodnevnicu. Ovom inicijativom želimo poručiti da današnja tehnologija može nadoknaditi tjelesno oštećenje i omogućiti djeci jednakost s vršnjacima i život ispunjen samopouzdanjem”, istaknula je.

Prošle godine inicijativa PoKRENI potaknula je više od 1500 trkača koji su nesebično poklonili više od 350.000 kilometara, čime su trostruko premašili cilj od 100.000 kilometara te osigurali donaciju kojom su kupljene proteze za prvo troje djece u Hrvatskoj s aktivnim protezama.

Ipak, napominju u GRAWE-u, u Hrvatskoj postoji još djece koja trebaju protezu na koju nemaju pravo preko HZZO-a, a inicijativa PoKRENI u suradnji UAZ-om želi osigurati ravnopravno odrastanje za svu djecu.

PoKRENI izazov provodi se od 2015. i do sada je u njima sudjelovalo više od 5.000 trkača koji su prikupili više od milijun kilometara za Savez društava multiple skleroze Hrvatska, Udrugu Veliko srce malom srcu, Hrvatski savez dijabetičkih udruga, Udrugu za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima KRIJESNICA te UAZ.